Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η Ελλάδα διαθέτει βάσεις και υποδομές στη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή


Σφυρίζουν αδιάφορα!
Όσο το «μπαρούτι» των ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή μυρίζει όλο και πιο έντονα, όσο το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων στην περιοχή, έρχεται σε πρώτο πλάνο, τόσο πιο δυνατά και «αδιάφορα» σφυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τις τεράστιες ευθύνες της και τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Οι σχετικές χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ξεπερνάνε τα όρια της πρόκλησης, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το βάθος και τα δεκάδες «νήματα» της εμπλοκής, όπως τα καταγράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».
                                              Φωτο αρχείου από τη βάση της Σούδας
 
Η επιχείρηση «αποστασιοποίησης» από τις εξελίξεις, με λόγια περί «νηφάλιας παρακολούθησης» της κατάστασης και με «καθησυχαστικές» δηλώσεις, ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», καθόλου δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί ρόλο σημαιοφόρου στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.
Η Ελλάδα διαθέτει βάσεις και υποδομές στη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, συμμετέχει σε περιφερειακά «σχήματα» με άλλα καπιταλιστικά κράτη για την περιφρούρηση της ιμπεριαλιστικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας», διεκδικεί «ρόλους» και «αποστολές» κάθε είδους, υπηρετώντας με συνέπεια το στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, που περνάει μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη.
Οι αστειότητες ότι δεν υπάρχει «κανένα αίτημα για ιδιαίτερη λειτουργία της βάσης της Σούδας» δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι κανένα «ιδιαίτερο» αίτημα δεν χρειάζονται οι ΗΠΑ για να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο και άλλα πολεμικά ορμητήρια που διατηρούν στη χώρα, και τα οποία επεκτείνονται και αναβαθμίζονται μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που συνιστούν πρόβα πολέμου, διαθέτει μέσα που συνοδεύουν τα αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατόπιν πρόσκλησής της, το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει το Αιγαίο επιχειρησιακό χώρο στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία.
Όλα αυτά, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις», σηματοδοτούν την ενεργότερη εμπλοκή σε πολεμικά σχέδια, και όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα «σταθερότητας» και «ασφάλειας», αλλά αιτία μεγάλων κινδύνων για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά και άλλα επιτελεία, με αναλύσεις περί «πυλών του φρενοκομείου» που ανοίγουν γενικά κι αόριστα «οι ισχυροί», αλλά και για τον «απρόβλεπτο χουλιγκάνο» Τραμπ, που προετοιμάζει επέμβαση στη Συρία τάχα για να βρει διέξοδο από τις έρευνες του FBI και τα «ροζ» σκάνδαλα, θολώνουν τις πραγματικές αιτίες και το υπόβαθρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και κρύβουν τη διέξοδο που πρέπει να αναζητήσουν οι λαοί από το επικίνδυνο αυτό κουβάρι.
Από την άλλη, ούτε για μικρά παιδιά δεν είναι τα παραμύθια που διακινεί η κυβερνητική προπαγάνδα ότι είναι θέμα «διπλωματικών πρωτοβουλιών» και «μετριοπάθειας» για την αντιμετώπιση της όξυνσης και της έντασης. Η αλήθεια είναι ότι στον καπιταλισμό οι φάσεις της επίλυσης των διαφορών με τη στρατιωτική δύναμη διαδέχονται τις περιόδους των «ειρηνικών» συμφωνιών με το πιστόλι στον κρόταφο.
Όση «τρέλα» κι αν πουλήσουν, οι κυβερνητικές ευθύνες για την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν «ξεπλένονται» με τίποτα. Ο λαός πρέπει να τις καταλογίσει στο ακέραιο και σ' αυτό το έδαφος να δυναμώσει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη χρησιμοποίηση της χώρας ως ορμητηρίου επεμβάσεων και επιδρομών. Για να μην παρασχεθεί καμία διευκόλυνση σε έδαφος, νερό και αέρα, να κλείσει η βάση της Σούδας και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 13 Απρίλη 2018.

1 σχόλιο:

  1. -ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ, 12/13 Απρίλη 1947, όταν γράφτηκε η μεγάλη τραγωδία της Νιάλας στα Άγραφα.

    -Επίσης ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 16-4-1949, η αμερικανόδουλη κυβέρνηση οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα την αλησμόνητη 21χρονη ευρυτανοπούλα αγωνίστρια Αλίκη Τσουκαλά μαζί με άλλους συντρόφους της.

    -ΣΗΜΕΡΑ, επτά δεκαετίες μετά έν έτει 2018, οι… εντός απείρων εισαγωγικών «»αριστεροί»» κυβερνώντες, επιστράτευσαν την κρατική καταστολή, χτύπησαν και συνέλαβαν τους πρωτοπόρους φοιτητές που επιχείρησαν κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου να γκρεμίσουν το μισητό άγαλμα του Τρούμαν για ότι αυτό συμβολίζει.

    Οι αμερικανοί και λοιποί φονιάδες των λαών πάντα έβρισκαν πρόθυμους ντόπιους υπηρετίσκους οι οποίοι με χίλιες δυο μεταμφιέσεις διεκπεραίωναν τη βρόμικη δουλειά που τους ανέθεταν τα αφεντικά τους.

    Ο λαός μας όμως θυμάται, βλέπει, κρίνει και δεν θ’ αργήσει η ώρα που θα μιλήσει με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει και που κι η απέναντι όχθη καταλαβαίνει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή