Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Τα αναστενάρικα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας Κωστί και ΜπροντίβοΤα αναστενάρικα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας Κωστί και Μπροντίβοο Χάρτης Με τα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας (σήμερα Βουλγαρία) Μπροντίβο και Κωστί
που βρίσκονται πολύ κοντά στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στο Τσάρεβο (Βασιλικό) και Αχτοπολ (Αγαθούπολη)Τα χωριά Κωστί και Μπροντίβο (σήμερα Μπροντίλοβο) της Ανατολικής Ρωμυλίας, βρίσκονται σήμερα στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και πολύ κοντά στην Μαύρη Θάλασσα στην μεσόγεια περιοχή των παραθαλάσσιων πόλεων Αγαθούπολης (σήμερα Αχτοπολ) και του Βασιλικού (σήμερα Τσάρεβο).
Ήταν  ελληνικά χωριά της λεγόμενης «Τυφλής Επαρχίας (κιορ Καζά)» μαζί με το Ρέσβι, το Γαλαζάκι, και το Πυργόπλο και με τρία άλλα βουλγάρικα χωριά το Βούλγαρι (Ουγκάρι), το Μούρτσοβο και το Γραμματίκοβο. Είναι τα χωριά όπου τελούνταν τα Αναστενάρια, με κέντρο το Κωστί. (Πληθυσμός Κωστί: 800-πληθυσμός Μπροντίβο:1500- στοιχεία Μητρόπολης Αγαθούπολης 1912.
Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους ελάχιστα υπάρχοντα, αλλά μεταξύ αυτών τις ιερές εικόνες  «τους παππούδες» τις «χάρες», αλλά και τα άλλα «αμανέτια» και «σέγια» μέσα στα ιερά σεντούκια, εγκαθίστανται κατά ομάδες στο Λαγκαδά, στην Αγ. Ελένη Σερρών, στη Μελίκη Ημαθίας, στη Μαυρολεύκη Δράμας, στη Κερκίνη Σερρών, αλλά και στη Λάρισα, στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης  και λίγες οικογένειες σε άλλα μέρη.
Εκτός από τα Αναστενάρια οι πρόσφυγες από τα χωριά αυτά έφεραν και άλλα σημαντικά έθιμα όπως τον «Καλόγερο», την Μπάμπω κ.λ.π. που θεωρούνται τα σημαντικότερα που τελούνται στη χώρα μας.
Στο αφιέρωμα έχω κυρίως αποσπάσματα από Βουλγάρικα κείμενα (η μετάφραση είναι κακή, αλλά έχει την αυθεντικότητα και τη σημασία της για πως βλέπουν οι Βούλγαροι τα χωριά μας)

Το χωριό Μπροντίβο ή Μπροντίλοβο (Παλιές ονομασίες  του ονόματος του χωριού Beradiu, Perdrikoz, Pordikos Βορδίβο.)

 


Γεωγραφία


Το Μπροντίβο (σήμερα Μπροντίλοβο) είναι ένα χωριό στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Βρίσκεται βορειοανατολικά  του  όρος Strandja , στους πρόποδες του ορεινού όγκου  Μεγάλη Πάπια που βρίσκεται νοτιοανατολικά και το κρύβει από τη Μαύρη Θάλασσα από την οποία απέχει σε ευθεία γραμμή 7 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Veleka στο Brod, διάβαση που έδωσε το όνομά του, και 12 χλμ νότια από Tsarevo (το Βασιλικό των Ελλήνων. Το χωριό βρίσκεται μέσα στο φυσικό πάρκο της λεγόμενης «Τυφλής Επαρχίας (κιορ Καζά που βρίσκονταν και  άλλα 4 τότε ελληνικά χωριά το Κωστί, το Ρέσβι, το Πυργόπλο και το Γαλαζάκι και τρία Βουλγάρικα, το Βούλγαρι (Ουγκάρι), το Μούρτσοβο και το Γραμματίκοβο.
Το Μπροντίβο ρίσκεται 14 χιλιόμετρα από την πόλη. Tsarevo και 85 χλμ από το Μπουργκάς, με υψόμετρο 56 m από τη στάθμη της Θάλασσας.
Στη μοναξιά του, δεσπόζει ολόκληρο το παραθαλάσσιο Στράντζα.. Τα αρχαία πλαγιές του ηφαιστείου στρωμένο με μεγάλα θραύσματα βράχος ηφαιστειακής προέλευσης. Κορυφογραμμή του υπάρχουν ίχνη από ένα παλιό φρούριο. Ο μύθος λέει ότι το πολύ καθαρό καιρό από την κορυφή δείχνει το στόμιο του Βοσπόρου.
Σε μία από τις πιο μυστηριώδεις και άγνωστες γωνιές της Βουλγαρίας, ακριβώς πάνω στην διασταύρωση της τουρκικά σύνορα, Στράντζα Veleka και η Μαύρη Θάλασσα είναι Brodilovo. Μια ηλιόλουστη κοιλάδα εύφορη, διατηρείται η μαγεία της οροσειράς Στράντζα. Είναι περιτριγυρισμένο από πυκνά, και σε ορισμένα σημεία με τα παλιά δάση φυλλοβόλων. Κοντά στο χωριό σώζονται απομεινάρια από πυκνά δάση, χαρακτηριστικό της κοιλάδας του ποταμού. Veleka και νότια της Brodilovo είναι μεγάλες συστοιχίες των δασών οξιάς με μυρτιά. Περιτριγυρισμένο από όλες τις πλευρές από λόφους, το χωριό και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης της απλώνεται σε επίπεδη έκταση στο ποτάμι.»
 

Ιστορία
Η παλαιότερη αναφορά του χωριού βρίσκεται σε ένα οθωμανικό έγγραφο σχετικά με το εμπόριο αλατιού από το 1498 . Στο χάρτη του Heinrich Kiepert 19ου αιώνα σημειώνεται με το όνομα Μπροντίβο.
 «Κάποιοι κάτοικοι κατάντη του Veleka είναι θρακικά slimes φυλή. Αποδεικτικά στοιχεία για τα ερείπια τους παρουσία τρία κάστρα, που φέρει το όνομα "Ακρόπολη", η παρουσία των τριών νεκρόπολη (το νωρίτερο από V-IV γ .. Χ.), Ενός αρχαίου οικισμού και ίχνη της 

Άποψη του χωριού Μπροντίβο σήμερα

μεταλλουργικής δραστηριότητας.  
Τα ερείπια της κοντινής (3 χλμ νοτιοδυτικά) στο χωριό Θρακικό φρούριο βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο στο "Peftich" / "Pastich." Τείχος, το οποίο περιγράφει τη μορφή ακανόνιστου κύκλου, είναι χτισμένο από πέτρες χωρίς κονίαμα και είναι σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί. Μια άλλη Θρακικό φρούριο βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ νότια σε ευθεία γραμμή από το κέντρο του χωριού. Βρίσκεται στην ίδια τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας την ομώνυμη κορυφή. Τα περισσότερα μπορείτε να φτάσετε εύκολα με το δρόμο από τα σύνορα. Resovo, πηγαίνοντας δυτικά. Ο τόπος σώζεται σωρός από πέτρες, με τη μορφή της έλλειψης (πύργος). Τρίτον, μακρύτερα, Θρακικό φρούριο βρίσκεται 10,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά σε ευθεία γραμμή από Brodilovo. Είναι χτισμένο στην κορυφή κυριαρχεί γύρω ύψος 248 μ. Φρούριο έχει ένα επίμηκες σχήμα οβάλ, από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Το τείχος φρουρίου είναι σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί, και στο εσωτερικό παρατηρούνται συστάδες από πέτρες.
Μπορεί να υποτεθεί ότι αυτές οι Θρακικές οχυρά ήταν κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την εξόρυξη, και ότι δεσμεύονται από τους οικισμούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Προς το παρόν, δεν έχουν διευκρινιστεί τα στοιχεία της ιστορίας τους, καθώς θα είχαν πολύ μικρή αρχαιολογική έρευνα. Ένας αρχαίος οικισμός πιθανόν να βρισκόταν στα «Palyokles" αλλά δεν έχει μελετηθεί. Κατά το Μεσαίωνα κοντά Brodilovo υπάρχει οικισμός, η οποία μπορεί να αναφέρεται ως πρόδρομος του σημερινού χωριού. Απόδειξη αυτού δίνουμε επιβαίνοντες νοτιοανατολικά ερείπια του μεσαιωνικού ναού, του έδωσαν το όνομα του τόπου "Paleoklyos" (μετάφραση από τα ελληνικά - παλιά εκκλησία).Όμως, παρά τις εξουσίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η τοπική βουλγαρικού πληθυσμού έχει επανειλημμένα λεηλατηθεί και οδηγείται, αλλά λόγω της γειτνίασής του με το μεγάλο Έλληνα κέντρο -. Πόλη Αγαθούπολη υποβάλλεται σε σκληρή ελληνική αφομοίωση. Τοποθετούνται σε τέτοιες συνθήκες, η ανάπτυξη του χωριού φτάσουμε εκεί, στο τέλος του ΧΙΧ αιώνα. Brodilovo θεωρούνται αμιγώς ελληνικό χωριό. Η έλλειψη σε βάθος έρευνα για το παρελθόν του οικισμού απαιτούν τη συμβατική άποψη ότι ο πληθυσμός το 1912, αποτελείται από 
«Έλληνες».  
O Ελληνικος πληθυσμός μετανάστευσε μετά το Βαλκανικό Πόλεμο το 1914, ως μέρος του έρχονται Βούλγαροι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Είναι γνωστό ότι μέχρι τις 12 Ιούλη του 1914 το χωριό κατοικούνταν από Έλληνες, χορευτές πυρκαγιά (Αναστενάρηδες) - χορό φωτιά, άφησε ως κληρονομιά και την μακρινή ηχώ του προ-χριστιανικούς χρόνους. Στο σπίτι του γέροντα George Gligor Αναστενάρια είχε ένα ειδικό παρεκκλήσι φωτιά (κονάκι και εκκλησία). .
 


Παλιά ελληνικά σπίτια όπως είναι σήμερα


Ο ελληνικός ναός του Αγ. Παντελεήμονα του Μπροντίβο
Το επιβλητικό κτίριο εκκλησία κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου του Ιταλού αρχιτέκτονα κατά την περίοδο 1910 - 1911 οικοδόμος г. razbar και το κτίριο είναι ένας κύριος Γιάννης - ένα τοπικό δάσκαλο. Κατασκευής, και στη συνέχεια, η διακόσμηση και η διαρρύθμιση του ναού είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από δωρεές από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες» και στη συνέχεια το 1914 μετακόμισε στην Ελλάδα. Για αυτό και σχεδόν όλες επιγραφές στις εικόνες της εκκλησίας ήταν Έλληνες.
Αρχιτεκτονικά ο ναός "Sv. Παντελεήμων "είναι ένα εντυπωσιακό ψευδο-βασιλική με νάρθηκα και ένα ανοικτό ξύλινο πύργο πάνω από το τελευταίο. Ο κυρίως ναός χωρίζεται από την πλευρά της, με ξύλινες κολόνες, μεθυσμένος από την μπροστινή πλευρά. Στο δυτικό τμήμα του κυρίως ναού είναι ένα διώροφο ευρύχωρο ΕΜΠΟΡΙΑ - ξύλινο μπαλκόνι όπου οι γυναίκες κάθισαν και χορωδία.
Το τέμπλο του ναού, ένα από τα τελευταία στη Στράντζα ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο των τοπικών χαράκτης Γιάννης. Διακοσμημένο με όμορφα διάτρητη πλεξούδα, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα του προστίμου - πλαστικής τέχνης.
Ιδιαίτερη προσοχή είναι υπέροχη συλλογή εικονίδιο που εμφανίζεται στην εκκλησία
. Με στυλιστικές και θεματικές εικόνες της διαφορετικότητας brodilovskite και σκεύη, πέρα ​​από την κατάταξη "μνημεία τοπικής σημασίας." Μερικά από αυτά είναι κυριολεκτικά αριστουργήματα και να κοσμούν τις πιο εντυπωσιακές συλλογές μουσείων. Οι 20 εικόνες που χρονολογούνται από το τέλος του δέκατου έβδομου, όγδοου και δέκατου ένατου αιώνα, και με εξαιρετική ιστορική και καλλιτεχνική αξία.

Έκανα ξεχωριστή αναφορά γιατί η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί μνημείo πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESKO.
 
Το χωριό ΚωστίΓεωγραφία

Το Χωριό Κωστή βρίσκεται κοντά στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας στην περιοχή της Στράντζα. Βρίσκεται 25 χλμ νότια από Tsarevo (Βασιλικό), 7 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Malko Tarnovo - Tsarevo, 71 m από τη στάθμη της μαύρης Θάλασσας
Παλιά ονόματα: δεν πιστοποιείται. Αμφισβητούμενες υποθέσεις πού προέρχεται το όνομά του. Κάποιες πηγές λένε ότι προέρχεται από το σεβαστό φεστιβάλ πυρκαγιά "Αγ Κωνσταντίνου και Έλενα ", και άλλοι που φέρει το όνομα μιας πλούσιας ελληνικής πλούσιος άνθρωπος που ονομάζεται Κωστάκη. Και ακούγεται αληθοφανής αρκετά, γιατί τα οστά (Κωστί) είναι ένα από το πιο διάσημο χορό της φωτιάς με τα χωριά, όπου ακόμα και σήμερα κληρονομική nestinars

Βρίσκεται στη γραφική κοιλάδα του ποταμού Veleka στο ανατολικό λόφους της Στράντζα. Χωριό Κωστή ανήκει στην ιστορική περιοχή Hasekia Το χωριό περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από λόφους που καλύπτονται με φυλλοβόλα και τα αρχαία δάση. . Πάνω μέτρα ". Sv Μαίρη" είναι το παλαιότερο buck στην Στράντζα - ηλικίας περίπου 800 βρίσκονται κοντά σε καταφύγια "Silkosia"  

Ιστορία

Στη γύρω περιοχή, υπάρχουν ίχνη της μεταλλουργικής δραστηριότητας. Έχετε δει ένα μεγάλο ανάχωμα νεκρόπολη με 15 τάφους που βρίσκονται νότια του χωριού, και πολλές ανεξάρτητες Θρακικό αναχώματα .
Η πρώτη γραπτή απόδειξη είναι από το 1498. Το χωριό εμφανίζεται στα φορολογικά αρχεία της kaaza Αγχίαλο (Pomorie) κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Bones είναι ένα από τα δώδεκα χωριά Agatopolska Nahiya (Αγαθούπολη). 


Το Χωριό Κωστί σήμερα
 

Κατά τη διάρκεια της ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1828-1829 έτους αναφέρονται ως "ελληνικό χωριό". Μετά το 1878 το χωριό παραμένει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αποδίδεται στο νέο Malkotarnovska casa. Οι κάτοικοί της είναι Έλληνες . Ήταν διάσημος για της φωτιάς-χορευτές .


Κατά τη στιγμή της εξέγερσης το 1903 το χωριό έχει 100 σπίτια. Ελληνικό πληθυσμό του μετανάστευσαν μετά τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο και στη δεκαετία του '20 στην Ελλάδα - για παράδειγμα, οι Έλληνες από τα οστά που εγκαταστάθηκαν το 1922 στο βουλγαρικό χωριό των Σερρών Kakaraska . [1] Στη θέση των αποδήμων Ελλήνων Bones έρχονται Βούλγαροι από την Ανατολική ΘράκηΠαλιό ελληνικό σπίτι στο Κωστί

 κυρίως από το χωριό Pirogoplovo (σε εκατοντάδες οικογένειες), το χωριό Maglavit , πόλη Samokov Μικρό και άλλοι.
Αναστενάρια Κάθε χρόνο το καλοκαίρι το χωριό είναι δίκαιη. Είναι υποχρεωτική και να παίξει το τυπικό χωριό / και για Brodilovo / χορούς φωτιά διατηρηθεί από την αρχαιότητα. 
           
   Φωτο: Αναστενάρια στο Κωστί το 1888

Το παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό έρχονται συνήθως περίπου 2000 άτομα από την περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι επισκέπτες από την Ελλάδα. πική διακοπές είναι ακόμα στην καρδιά της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο δήμων της Tsarevo και Μελίκ.
Χορό πυρκαγιάς (ελληνικά: Αναστενάρια) είναι μια αρχαία βουλγαρική και ελληνική συνήθεια στην οποία οι άνθρωποι χορεύουν ξυπόλητοι στα κάρβουνα (άνθρακα).
Σύμφωνα με την παράδοση χορευτές παίξει το βράδυ για την ημέρα του Κωνσταντίνου και Ελένης (το βράδυ της 3ης Ιουνίου 4 ενάντια στο παλιό στυλ). Το έθιμο είναι πολύ διαδεδομένη στις αρχές του 20ου αιώνα, σε διάφορα βουλγαρικά και ελληνικά χωριά της Ανατολικής Θράκης, μερικά από τα οποία πέφτουν το 1913 στη Βουλγαρία και ένα άλλο μέρος παραμένει στην Τουρκία. Ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία από άλλα χωριά μετανάστευσε στην Ελλάδα το 1920 και φέρνει μαζί του τα nestinar τελωνεία.
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη σημασιολογία του όνομα αναστενάρια, Αναστενάρια (Ελληνική) ή "χορό φωτιά" (στα βουλγαρικά). Σύμφωνα με ορισμένους, το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη "anastenagmos" - αναστενάζοντας, στενάζουν, η οποία είναι τυπική συμπεριφορά των χορευτών κατά τη διάρκεια της έκστασης. Άλλοι λένε ότι το όνομα προέρχεται από την ελληνική "(x) Εστία" - φωτιά. Προέρχεται από ανασταίνω (anasteno) - ανάσταση τεκμηρίωση παλαιοχριστιανική έθιμο που συνδέεται με Άγιο Φως, το οποίο πιστεύεται ότι έχει τη μοναδική ιδιότητα δεν εκπέμπουν θερμότητα και δεν καίει.
Στη Βουλγαρία, το έθιμο έχει διατηρηθεί στην αυθεντική του μορφή μόνο σε ένα χωριό στην περιοχή της Στράντζα. Στο παρελθόν, οι "φωτιά" τα χωριά είναι πιο Οστά και Brodilovo Ελλήνων και Βουλγάρων Gramatikovo Slivarovo και Kondolovo) και σε ένα μόνο χωριό στα βουνά της Ροδόπης. Με την καύση κάρβουνα αλλά παίζουν και αλλού στη Βουλγαρία, κυρίως ως τουριστικό αξιοθέατο.

Η ελληνική εκκλησία του ΚωστίΑυτό το εντυπωσιακό κτίριο ναός ανεγέρθηκε πριν από το τέλος του ΧΙΧ αιώνα. Ήταν χτισμένο εξ ολοκλήρου με δωρεές από τοπικούς "Έλληνες" του πληθυσμού και διευθύνων πρωτομάστορα του είναι Yani. Αρχικά, μέχρι το 1913, ο ναός ονομαζόταν "St. Αγίου Κωνσταντίνου και Έλενα. " Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Μεταμόρφωσης (1903), και το 1909 αποκαταστάθηκε και εκ νέου χειροτονήθηκε. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο σχετικά αργά - το 1908 ένα από τα τελευταία χαράκτες Στράντζα - Pandil. Συγγραφέας πολλών εικόνες του τέμπλου είναι ο καλλιτέχνης Κόστα Poliksoidu. Δύο από αυτούς ζωγραφισμένα στο 1883 και 1901, και 10 του βασιλιά μετά την Εξέγερση του Ίλιντεν το 1909. Η ίδια πλοίαρχος ζωγραφισμένο το 1909 από 10 μεγάλα εικονίδια βωμό, συμπεριλαμβανομένων του Αγίου. Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αρχιτεκτονικά ο ναός "Sv. Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος "είναι ένα κεντρικό κλίτος, αψίδα ψευδο ανοιχτή βεράντα (νάρθηκα) εκτείνεται στις χώρες του συνολικού πλάτους του κτιρίου. Το ξύλινο καμπαναριό υψώνεται πάνω από τη νότια πρόσταση (επιπλέον χτίστηκε το 1918). Κιόνων χώριζαν τον κεντρικό πλευρά πλοία είναι ξύλινα και βαμμένα, και τα κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού είναι volugi. Το κτίριο χτίστηκε από πέτρα και κονίαμα. Μέσα από τις κεντρικές οροφές καμάρα και πλευρά είναι ξύλινα και γκρίζα. Πίσω από το βωμό οροφές τοίχο είναι επίπεδη και κασέτα. Στο δυτικό τμήμα του κυρίως ναού χτίστηκε ξύλινα ΕΜΠΟΡΙΑ - μπαλκόνι.
Τα Έξω από τα παράθυρα τονισμένα με ανάγλυφα πλαίσια. Οι προσόψεις των ανατολικά και δυτικά αετώματα εκεί. Η δυτική πρόσοψη χωρίζεται σε δύο οριζόντιες ζώνες του καλούπια.
Τοιχογραφίες θα εξαιρούν τα μετάλλια πάνω από τις στήλες και τις γραμμές που περιγράφουν τις καμάρες. Στο ύψος της κεντρικής αψίδας είναι ρόδακες απλικέ (μικρά και μεγάλα), 4 άγγελος και ένα μενταγιόν στο οποίο αναγράφεται ο Ιησούς Χριστός Παντοκράτορας.
Το εικονοστάσι είναι πλούσια διακοσμημένο με διάτρητη, εφαρμόζεται πάνω από ένα ελαφρύτερο νήμα φόντο. Ξύλινες κολόνες του μιμηθεί την αρχαία τάξη και στο κάτω μέρος είναι μηχανικά βάσεις και αυλούς. Μεταξύ αυτών είναι οι ρόδακες, πλούσιο γιρλάντες, τα φύλλα και τα λουλούδια σε συνδυασμό με τις τοπικές και γενικές συνθέσεις που επηρεάζουν την ομορφιά, την κομψότητα και την αρμονία σας. Θρόνο, άμβωνα και κιγκλιδώματα είναι επίσης σκαλισμένα. Η τοπική ξυλογλυπτική, η οποία είναι το έργο του ένα από τα τελευταία marangozi Στράντζα - χαράκτης panda απόδειξη του μεγάλου ταλέντου και εξαιρετικές ικανότητες.
Μεταξύ της συλλογής εφιστά την προσοχή και ένα μακρόστενο εικονίδιο (μέγεθος 78 x 54 cm), η οποία αντιπροσωπεύει Όρος θαλασσογραφία με την ελληνική επιγραφή "Άγιον Όρος" (Άγιο Όρος). Δείχνει μοναστήρια στον κόλπο φουρτουνιασμένη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, και οι πλευρές ζωγραφισμένα St. Mary - προστάτιδα του Αγίου Όρους και του Αγίου Νικολάου - προστάτη των ναυτικών. Δωρητής επιγραφή, μεταφράστηκε από την ελληνική, έχει ως εξής: «Άγιον Όρος, Arkady διασώθηκε μέσα από την Παναγία σε μια καταιγίδα στη θάλασσα."
Και η εκκλησία του Κωστί έχει χαρακτηριστεί μνημείo πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESKO.


                             Ο ποταμός Βελέκας που διασχίζει το Κωστί και το Μπροντίβο


 Βίντεο του Υπουργείου πολιτισμού της Βουλγαρίας για τα χωριά Μπροντίλοβο και Κωστί.
όπως βλέπετε τα ελληνικά σπίτια και οι ελληνικές εκκλησίες  διατηρούνται ένα αιώνα μετά 
και χρησιμοποιούνται από τους Βούλγαρους.


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για την πολυ καλη κι εμπεριστατωμενη ερευνα των ριζων μας.
    Απογονος κι εγω των προσφυγων του Μπροντιβο,εγγονος του Κυριακου Γκουτζελη και γυιος του Γιωργου,κατοικων του χωριου Ηρακλειο (Φαλαρα), ψαχνοντας για την καταγωγη μου, κατεληξα και στην δικη σου ερευνα, που με καλυψε απολυτα.
    Σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή