Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ακραίες καταστάσεις!... και θλιβεροί και ξεφτίλες...


Ακραίες καταστάσεις...






«Ακραία καιρικά φαινόμενα», «κλιματική αλλαγή», «ο απρόβλεπτος καιρός», «σχέδιο εμπρησμών»... Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματικά γεγονότα και ενδεχομένως αληθινές καταστάσεις αξιοποιούνται για να δικαιολογήσουν μαζικές καταστροφές σαν αυτή που ζούμε αυτές τις μέρες και να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες.
Σίγουρα υπάρχει και η λεγόμενη «μανία της φύσης», οι καιρικές συνθήκες που απαιτούν αυξημένα μέτρα. Σίγουρα την περασμένη Δευτέρα η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα ήταν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμιά περίπτωση το ενδεχόμενο εμπρησμών, τα κίνητρα άλλωστε για κάτι τέτοιο είναι υπαρκτά και γνωστά. Είναι όμως πρόκληση η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί να υποστηρίζουν πως ό,τι συνέβη ήταν κάτι το αναπάντεχο. Πολύ περισσότερο που η Δευτέρα ήταν μια μέρα «πολύ υψηλού κινδύνου». Αλλωστε, τα υποτιθέμενα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπάρχουν ακριβώς για τέτοιες «ακραίες» και «ασύμμετρες», κατά την κυβέρνηση, περιπτώσεις.
Αυτό που αποκαλύπτουν τέτοιες καταστάσεις είναι η αδυναμία της κυβέρνησης και του κράτους να υπερασπίσουν τη ζωή του λαού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υποβαθμίζουν γενικότερα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αυτή η αδυναμία είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της σημερινής, προηγούμενων κυβερνήσεων, γενικότερα του κρατικού μηχανισμού.
Πέρα λοιπόν από τις καιρικές συνθήκες, ή τα σχέδια εγκληματικών ενεργειών, υπάρχουν τα μειωμένα κονδύλια για την πυροπροστασία, η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, η ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποδομής, ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός που έχει ως προτεραιότητα την επιχειρηματική δράση. Είναι ότι ζωτικές ανάγκες υποτιμούνται μπροστά στην ανάγκη κρατικές δαπάνες να διατεθούν με αποκλειστικό κριτήριο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι, για παράδειγμα, οι αλλαγές χρήσης γης, η εμπορευματοποίησή της που ανοίγουν την όρεξη όποιων επίδοξων εμπρηστών. Ολα αυτά βρίσκονται μέσα στην κυβερνητική πολιτική.
Από την άλλη, όμως, οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, οι διεκδικήσεις των ίδιων των πυροσβεστών εδώ και πολλούς μήνες δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να λέει ότι δεν γνώριζε. Στην κυβέρνηση είχαν φτάσει πολύ έγκαιρα οι ελλείψεις, η ενημέρωση ότι ουσιαστικά η Αττική είναι ανοχύρωτη. Κι όμως, ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», ο ίδιος ο γγ Πολιτικής Προστασίας, μόλις ενάμιση μήνα πριν δήλωνε ότι ειδικά στην Αττική «η φωτιά σβήνεται με ένα, δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου...», ότι η Ελλάδα «διαθέτει πυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες διαθέτουν»!
Στον αντίποδα αυτής της φανφαρολογίας της κυβέρνησης, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας. Τόσο οι απανωτές Ερωτήσεις του Κόμματος στη Βουλή όσο και η εκδήλωση της ΚΕ για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία έδιναν ένα σαφές περίγραμμα του τι πρέπει να γίνει, αλλά και μια προειδοποίηση του τι έρχεται αν δεν παρθούν μέτρα. Μάλιστα, το Κόμμα σε Ερώτησή του στη Βουλή στις 23 Μάη, εξέφραζε την «έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κλπ...». Σε αυτήν την Ερώτηση, που έπαιρνε υπόψη και όσα η κυβέρνηση ονομάζει «ακραία καιρικά φαινόμενα», ο αρμόδιος υπουργός είχε απαντήσει καθησυχαστικά για τον «αποτελεσματικό και συνεκτικό σχεδιασμό», για την «πλήρη ετοιμότητα» και την «ενίσχυση» του Πυροσβεστικού Σώματος. Δηλαδή, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση καλλιεργούσε τον εφησυχασμό στο λαό.
Οι ευθύνες λοιπόν της κυβέρνησης είναι τεράστιες, και δεν μπορεί να δοθεί κανένα συγχωροχάρτι. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα ουσιαστικά ώστε η δικαιολογημένη οργή και η αγανάκτηση που υπάρχει να οδηγήσει στην οργανωμένη κινητοποίηση και δράση για το σύνολο των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει το έγκλημα

·         Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων, για το γεγονός ότι ο λαός μένει αθωράκιστος σε πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές
  • Για ακραία φαινόμενα και σχέδιο εμπρησμών μιλάει η κυβέρνηση, ενώ στελέχη της ρίχνουν τις ευθύνες στα ίδια τα... θύματα
  • Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή: Εγιναν θρύψαλα οι διαβεβαιώσεις που έδινε η κυβέρνηση στις Ερωτήσεις μας. Στο βωμό των κερδών θυσιάζονται όχι μόνο οι ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη ζωή
  • Μαρτυρίες κατοίκων αποκαλύπτουν το χάος, την έλλειψη πρόληψης και κάθε σχεδίου διάσωσης. Συνεχίζεται η καταμέτρηση των νεκρών που ξεπερνάνε τους 84, ενώ ακόμα δεν υπάρχει λίστα αγνοουμένων!
Θλιβεροί...

Η εικόνα του υπουργού Αμυνας στο Μάτι να απαντάει επιθετικά στους κατοίκους που κλαίγοντας ζητούσαν στήριξη, κατηγορώντας τους ότι αναπαράγουν την τηλεοπτική προπαγάνδα, είναι τουλάχιστον θλιβερή. Με μια πρώτη ανάγνωση θα νόμιζε κανείς ότι η κυβέρνηση αντιδρώντας έτσι δείχνει ότι δεν έχει συναίσθηση του τι έχει συμβεί. Ομως, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι αδίστακτη, κάτι που φάνηκε και μερικές ώρες αργότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε δίνοντας παχυλές αυξήσεις σε διευθυντικά στελέχη των ΔΕΚΟ για να προωθήσουν τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Ο Π. Καμμένος απογείωσε την πρόκληση όταν έριξε τις ευθύνες για την τραγωδία στους ίδιους τους κατοίκους, αναπαράγοντας όσα ψιθύριζαν μέχρι σήμερα παρατρεχάμενοι. Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης, που όπως φαίνεται θα κλιμακωθεί για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, κατηγορώντας τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που η ίδια δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αποτροπής του εγκλήματος.
Και Ξεφτίλες...

Μπορεί τέσσερις μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική να υπάρχουν πάνω από 80 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, αλλά φαίνεται ότι η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν έχει πάτο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε στελέχη τους για το ποια κυβέρνηση είχε περισσότερους νεκρούς; Ετσι λοιπόν επώνυμα και ανώνυμα «τρολ» ανέβαζαν στο διαδίκτυο φράσεις του τύπου: «Κόψτε την πρωτοφανή τραγωδία: 63 ήταν οι νεκροί το 2007». Και τα αντίπαλα «τρολ» απαντούσαν: «Αλλο 63 άλλο 85...». Είναι φανερό ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Γιατί η πολιτική που ακολουθούν στρατηγικά βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση. Και από αυτήν την άποψη είναι λογικό να αντιπαρατίθενται για το ποιος «σκοτώνει» περισσότερους, ποιος προκαλεί περισσότερα θύματα. Αλλωστε, αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα έλεγαν πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα. Οπως είναι επίσης λογικό να ταυτίζονται και στην ξεφτίλα...

 Ρίζος

1 σχόλιο:

  1. Μαζική δολοφονία από το άθλιο, διαχρονικά, σύστημα της εκμετάλλευσης και της λεηλασίας ανθρώπων και φύσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή