Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

«Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει τους μαθητές»


Επίκαιροι Σχολιασμοί

«Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει τους μαθητές»
Το παραπάνω είναι ένα σύνθημα του μαθητικού κινήματος που δίνει με σαφήνεια το στίγμα των διεκδικήσεών του.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις Γαβρόγλου  για το Λύκειο αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη διαχρονική επικαιρότητά του. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σχεδιάσει ένα Λύκειο εξοντωτικό για τους μαθητές, άκρως ανταγωνιστικό και αντιπαιδαγωγικό, με αλλεπάλληλες εξετάσεις σε πολλαπλά επίπεδα, με αποκλειστικό στόχο το ξεσκαρτάρισμά τους.
Στην Ανώτατη Εκπαίδευση το τσεκούρι στις δαπάνες και η κλοπή των αποθεματικών των ΑΕΙ-ΤΕΙ από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην παιδεία
 Δημόσια, καθολική και δωρεάν Παιδεία
Στην παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο, που έγινε τον Μάρτη του 2016, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε επισημάνει την ανάγκη οι νέοι να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην παιδεία.
Η Παιδεία βρέθηκε στο επίκεντρο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και υπήρξε συστατικό της στοιχείο- η λαϊκή εκπαίδευση χωρίς ταξικούς περιορισμούς που υπήρξε στην ΕΣΣΔ έρχεται σε αντιπαράθεση με τα συστήματα εκπαίδευσης στον Καπιταλισμό. Έρχεται σε αντιπαράθεση με την μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και τη δημιουργία σχολείων και πανεπιστημίων δύο και τριών ταχυτήτων
Τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στον τομέα της Παιδείας και της μόρφωσης αναγνωρίστηκαν διεθνώς από επιστημονικούς φορείς καπιταλιστικών κρατών. Είναι χαρακτηριστική η φράση «τι μαθαίνει ο Ιβάν που δεν μαθαίνει ο Τζόνι», η οποία αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στις ΗΠΑ,
Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ΕΣΣΔ, οι φοιτητές απολάμβαναν υψηλού επιπέδου παροχές. Η φοίτηση ήταν απολύτως δωρεάν, ενώ οι φοιτητές δεν πλήρωναν απολύτως τίποτα για τα εξέταστρα, τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα βιβλία, τα αναλώσιμα, κλπ. παρέχονταν δωρεάν. Είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, αθλητικές (γυμναστήρια, γήπεδα κ.ά.) αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες (αίθουσες, μουσικά όργανα κ.ά.).
Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: Σήμερα, όταν διεκδικούμε να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ο γονιός για τη μόρφωση του παιδιού του, όταν διεκδικούμε να σιτίζονται τα παιδιά στο σχολείο, να έχουν δικαίωμα δωρεάν διακοπών όλα τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και παιδικά θέρετρα, όταν διεκδικούμε δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές κ.τ.λ., μας λένε συχνά «αυτά που λέτε δεν γίνονται». Κι όμως γίνονται. Έγιναν στην ΕΣΣΔ δεκαετίες πριν, και με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα.

Και οι Ουκρανοί νοσταλγούν την Σοβιετική Ένωση!
Και μιας η αναφορά για τον Σοσιαλισμό. Έχουμε αναφέρει και σε άλλα κείμενα και είναι γνωστό τις πάσι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως προκύπτει από διεθνείς έρευνες, νοσταλγεί την περίοδο του Σοσιαλισμού.
Αυτό που εκπλήσσει είναι τα ποσοστά στην σημερινή Ουκρανία, αν πάρουμε υπόψιν το φασιστικό καθεστώς που κυβερνά σήμερα την Ουκρανία, τις διώξεις των κομμουνιστών και την απομάκρυνση οτιδήποτε θυμίζει την εποχή του σοσιαλισμού.
Περίπου το 43% των Ουκρανών και το 51% των κατοίκων του Donbass  (Ανατολική Ουκρανία) πιστεύουν πως η ζωή τους ήταν καλύτερη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Αντίθετα το 54% των Δυτικών Ουκρανών υποστηρίζουν την σημερινή ζωή  ενώ το 31% είναι αντίθετοι.
Αυτό είναι αποτέλεσμα μελέτης της ερευνητικής ομάδας «Kalmiusska Grupa» και της εταιρείας έρευνας γνώμης, GfK, στην Ουκρανία σύμφωνα με την  εφημερίδα «Πράβντα της Ουκρανίας» που αναπαράγει η ιστοσελίδα Sputnik στα Γερμανικά στις 11 Σεπτεμβρίου 2018..
Σύμφωνα μάλιστα με τη μελέτη, κάθε τέταρτος Ουκρανός και κάθε τρίτος κάτοικος της περιοχής Donbass πιστεύει στην αποκατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης και ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία.

 Πως το έγραψε ο Φώτης Αγγουλές;
Πριν απ’ τη δόξα ήρθεν ο ήλιος στις στέπες
και λιώσαν τα χιόνια και ζεσταθήκαν οι καρδιές των ανθρώπων.
Υστερα πήρε ο χάρος τον Τσάρο.
Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!

Βρέχει σοβάδες
Κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε ότι σε κάποιο δημόσιο κτίριο βρέχει σοβάδες σε σχολεία σε πολλές πόλεις της χώρας και πρόσφατα στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Φαίνεται ότι το φαινόμενο είναι μέσα στα «οράματα» της κυβέρνησης και το να μην πέφτουν σοβάδες και να συντηρούνται τα δημόσια κτίρια και όλες οι εγκαταστάσεις είναι κάποιο «οραματικό αίτημα», όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου  για τα σχολεία…

Για την «Συμφωνία των Πρεσπών»
Το λέγαμε σταθερά από το 1991 που προέκυψε το πρόβλημα με την γειτονική χώρα. Οποιαδήποτε ονομασία  περιέχει τον όρο «Μακεδονία» να είναι με την έννοια του γεωγραφικού όρου και με την προϋπόθεση να φύγουν τα αλυτρωτικά άρθρα από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και να θεωρηθούν τα σύνορα σεβαστά και απαραβίαστα όπως καθορίστηκαν με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, και με μια σειρά διεθνείς Συνθήκες .
Με την συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθούν να υπάρχουν τα αλυτρωτικά συνθήματα-ζητήματα, οι αλυτρωτικές απόψεις και μάλιστα με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτήν τη συμφωνία , όπως είναι ο «Μακεδόνας πολίτης», η «Μακεδονική γλώσσα».
Αυτά είναι ιστορικά απαράδεκτα.  Δεν υπάρχει ενιαία μακεδονική εθνότητα, ούτε η γλώσσα που μιλάνε σήμερα οι Σκοπιανοί αποτελεί μακεδονική γλώσσα. Είναι ένα κράμα, ένα ιδίωμα βουλγάρικης και σερβικής γλώσσας και με κάποια μικρά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας. Σιγά ο Μ. Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες να μην έλεγαν το «Ναι» «Ντόμπρο», το «πολύ» «νόγκου» και τη «δουλειά»  «Ραμπότα».

Οι συνταξιούχοι και οι διεκδικήσεις τους
Η δικαίωση συνταξιούχων για τις περικοπές σε συντάξιμες αποδοχές και δώρα οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους να σπεύδουν να κάνουν αιτήσεις προς τα ταμεία τους για να μην υπάρξει παραγραφή.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό που ισχύει και πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, είναι ότι οι συνταξιούχοι χάνουν 1 δισεκατομμύριο από 1/1/2019, με το νόμο Κατρούγκαλου, που αυτός θα ενεργοποιηθεί, γιατί γι' αυτόν πρόκειται, με την προσωπική διαφορά και όλα αυτά, αφού έχουν προηγηθεί 20 μειώσεις σε συντάξεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν και τον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. Συνολικά 20 μειώσεις σε συντάξεις έχουμε από αυτά τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 8-10 χρόνια, με την οικονομική καπιταλιστική κρίση.
Το ζήτημα είναι αν θα δεχτούνε οι «Δεσμοί» η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τέλος πάντων αυτοί που έρχονται για την επιτήρηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημοσιονομικών, να αναβληθεί για ένα χρονικό διάστημα η υλοποίηση του μνημονιακού νόμου Κατρούγκαλου.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι συνάδελφοι συνταξιούχοι είναι ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε , αν αρχίσει η υλοποίηση από τον Ιούλη του 2019. Το πρόβλημα είναι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει την προσωπική διάφορα, που προβλέπει νέα μείωση στις συντάξεις.
Και να ξέρουμε ακόμη «Αδέλφια μου τσιγγάνοι» ( έτσι μας κατάντησαν) ότι εκτός που πρέπει να κάνουμε αιτήσεις για να σταματήσουν οι περικοπές και να επιστραφούν τα κλεμμένα παράνομα, , είναι να συσπειρωθούμε στους Συλλόγους μας, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις μας και να προχωρήσω λίγο παραπέρα. Στις επόμενες εκλογές να τιμωρήσουμε όλους αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Έτσι απλά…

21-10- 2018
Κώστας Πινέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου