Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ο «στρατηγός καιρός» και ο «παγετώνας» του Κιλκίς


«Είμαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Η Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς ζήτησε και πολύ σωστά, να κηρυχθεί (και κηρύχθηκε) ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα μπορούσαν να καλέσουν ένα τηλεοπτικό συνεργείο, από την ΕΡΤ3 μπρε αδελφέ να κάνει ρεπορτάζ; Για μια ακόμη  φορά απουσίαζε η πόλη μας και γενικά ο νομός μας από τα κανάλια και είμαστε μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η πιο κοντινή σ’ αυτήν  πρωτεύουσα νομού της Κεντρικής Μακεδονίας. Ας είναι καλά η αγαπητή μου φίλη Μαίρη Τσοτσάκη που μεταφέρει τα νέα του νομού και της πόλης μέσα από την εκπομπή «Πέριξ» της TV100.
Τώρα, εσπέρας προκείμενο. Εντάξει είναι γνωστό ότι ο εξοπλισμός του Δήμου, ενός πολύ μεγάλου Δήμου σε έκταση,  δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε περίπτωση σοβαρών φαινομένων όπως ήταν και ο χιονιάς που μας έπληξε, για τον λόγο αυτόν εξ άλλου ζητήθηκε και η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Ούτε φυσικά μπορεί και δεν είναι υποχρεωμένος, να καθαρίσει όλα τα πεζοδρόμια, όπως λένε πολλοί. Αυτό είναι υποχρέωση των ενοίκων των οικοδομών και των καταστηματαρχών. Υποχρέωση όμως του Δήμου εκτός από τον καθαρισμό του οδικού δικτύου εντός του Δήμου και των χωριών, είναι ο καθαρισμός των πλατειών,  των αυλών των σχολείων, του νοσοκομείου…
Την ημέρα και των ώρα που γράφεται (σήμερα Πέμπτη 10/1 και ώρα 12,30) αυτό το σχόλιο πέρασα έξω από το 8ο Δημοτικό Σχολείο (η παλιά στρατονομία) και όλη η αυλή έχει ένα γόνατο χιόνι. Ο καθαρισμός των αύλειων χώρων των σχολείων δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα των Δήμων;
Κώστας Πινέλης


Ο «στρατηγός καιρός» και ο «παγετώνας» του Κιλκίς
«Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων» είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας αναφερόμενος στην καταπολέμηση των πύρινων μετώπων που το καλοκαίρι του 2007 κατέκαιγαν την Ελλάδα. Βέβαια είχε μιλήσει και για «ασύμμετρη απειλή» (τον όρο «ασύμμετρο φαινόμενο» χρησιμοποίησε και ο Τσίπρας στις πυρκαγιές  της Αττικής του 2018). Να σημειώσουμε ότι και οι δύο πυρκαγιές ήταν φονικές με πολλούς νεκρούς.
Τώρα πως θυμήθηκα τα παραπάνω; Να μωρέ. Κάνοντας μια βόλτα σήμερα18 Γενάρη στο Κιλκίς, διαπίστωσα ότι το χιόνι όχι μόνο δεν έχει λιώσει, αλλά εκεί που είχε συσσωρευτεί, έχει σχηματίσει «παγετώνες».
Τι να κάνουμε; Φταίει «ο στρατηγός καιρός» που χιόνισε τόσο και μετά με τις συνεχιζόμενες παγωνιές, με τις χαμηλές θερμοκρασίες  δεν επέτρεψε το λιώσιμο. Ήταν «ασύμμετρο φαινόμενο». (Ασύμμετρο φαινόμενο είναι να ρίχνεις την ευθύνη στον κακό (μας τον) καιρό για να σκεπάσεις τι δικές σου ευθύνες και την παντελή έλλειψη στοιχειώδους πρόληψης και αντιμετώπισης).
Που θα πάει όμως. Κάποια στιγμή θα το γυρίσει «ο στρατηγός καιρός» στον νοτιά και θα βρέξει για να γλυτώσουμε από τα παγοδρόμια και από τους κινδύνους να σπάσουμε κάποια από τα μέλη του σώματός μας!

Κώστας Πινέλης
 

                                                       Το χιονισμένο Κιλκίς από ψηλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου