Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Οι υγειονομικοί


Εν ριπή οφθαλμού

«Και σαν τελειώσει «ο πόλεμος» ο καθένας τον ξεχνά
τον υγειονομικό τον ήρωα τον λεν αληταρά…»
(παράφραση του τραγουδιού: «στον πόλεμο οΤζο»
από τα «Νέγρικα» των Λοίζου- Νεγρεπόντη)

Ακούμε από κυβερνητικά χείλη, αλλά και από πολλούς άλλους, ότι ουσιαστικά με την πανδημία του κορονοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων, βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό και δεν έχουν άδικο. Στον πόλεμο αυτό δίνουν με αυταπάρνηση την μάχη οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτοί που τώρα τους επιβραβεύουν οι σημερινοί κυβερνώντες. "Αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη», λένε σήμερα, «είναι ήρωες!».
Είναι αυτοί οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό που δέχονταν από τις αστικές κυβερνήσεις επίθεση, ειδικά μετά τη εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και άλλων συνθηκών που ακολούθησαν και για να τους αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις αλλά και να έχουν μαχανά να καλύπτουν ένα σύστημα Υγείας ξεδοντιασμένο από προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, το οποίο και πριν από την επιδημία λειτουργούσε στο όριο.
Είναι αυτοί οι υγειονομικοί που αρκετοί από μας επιτίθονταν εναντίον τους λόγω και μερικές φορές και έργω παρασυρμένοι από τους κυβερνώντες και μη θέλοντας ή να μην μπορούν να  σηματοδοτήσουν τους πραγματικούς ενόχους για την κατάσταση στην υγεία.
Και είναι υποκριτική η προσπάθεια όλων των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν και σήμερα, να ταυτίσουν την αυταπάρνηση και την προσφορά των υγειονομικών με το σημερινό σαθρό κρατικό σύστημα Υγείας για να εξωραΐσουν τις δικές του ευθύνες.
Εκτός από το χειροκρότημα οι υπηρέτες της Δημόσιας Υγείας, χρειάζονται πολλά μπράβο στην πράξη. Πολλοί  εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, βρίσκονται σε καραντίνα, είτε ως ασθενείς είτε ως ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού. Πρόκειται για εργαζόμενους που εκτέθηκαν στο ιό εξαιτίας της έλλειψης μέτρων και μέσων προστασίας στα νοσοκομεία, όπου τα προβλήματα και τα κενά παραμένουν μεγάλα, παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης.
Ακόμη και αν οι 2.000 προσλήψεις γίνουν στην ώρα τους, το επόμενο διάστημα το σύστημα θα είναι μια απ' τα ίδια και χειρότερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των αναγκών για παροχή νοσηλείας και την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υγειονομικών, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να βουλώσει τρύπες, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέφουν από την καραντίνα σε 7 και όχι σε 14 μέρες.
Οι εργαζόμενοι, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό πρέπει να έχει μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, ικανοποιητικές αποδοχές και παροχές.
Και μη ξεχνάμε ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. 
Στη μάχη των Υγειονομικών του Δημόσιου Τομέα της Υγείας στηρίζεται η Υγεία μας - Στον αγώνα όλου του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Ο αγώνας για ένα δημόσιο, δωρεάν καθολικό σύστημα υγείας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, όλου του λαού.
Κώστας Πινέλης
22-3-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου