Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη! Δημοσκόπηση σε 11 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ



Δημοσκόπηση σε 11 χώρες: Επί ΕΣΣΔ η ζωή ήταν καλύτερη!
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 14:24 από Η Άλλη Άποψη




Tο μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου Sputnik, απαντάει πως το βιοτικό επίπεδο επί σοβιετικής Ένωσης ήταν καλύτερο από το σημερινο.

Η έρευνα πραγματοποιηθηκε σε πολίτες εννέα χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι δημοσκοπικές εταιρείες που έτρεξαν την έρευνα είναι το Πανρωσικό κέντρο μελέτης της κοινής γνώμης (VITSIOM), η  M-Vector, Ipsos, Expert Fikri, иQafqaz.

Οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2016. Συνολικά στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 12645 ερωτηθέντες, από χίλιοι στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στη Γεωργία, στο Καζακστάν, στην Κιργιζία, και στο Τατζικιστάν, 1045 στο Ουζμπεκιστάν, δύο χιλιάδες στην Ουκρανία και 1600 στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Ρωσία το 64% των ερωτηθέντων που πρόλαβαν την Σοβιετική Ένωση θεωρεί πως το βιοτικό επίπεδο ήταν καλύτερο εκείνη την περίοδο. Στην Ουκρανία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αρμενία με 71% και στο Αζερμπαϊτζάν με 69%. Σημειώνεται πως όσοι από τους ερωτηθέντες ανήκουν στο ηλικιακό όριο μεταξύ 18 και 24 ετών, δηλαδή σε ηλικίες που δεν έχουν αναμνήσεις από τη ζωή στη Σοβιετική Ένωση, πιστεύουν πως η ζωή βελτιώθηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Αυτήν την άποψη έχει στη Ρωσία το 63% της νεολαίας.




Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που αναδημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 35 ετών πιστεύει πως η ζωή στην ΕΣΣΔ ήταν καλύτερη απ' ό,τι μετά την κατάρρευση:

Στην Αρμενία το 71% έναντι 23% των ερωτηθέντων που πιστεύει το αντίθετο, στο Αζερμπαϊτζάν 69% έναντι του 29%, στη Ρωσία το 64% έναντι του 28%, στο Καζακστάν το 61% έναντι του 27%, στην Ουκρανία το 60% έναντι του 23%, στην Κιργιζία το 60% έναντι του 30%, στην Λευκορωσία το 53% έναντι του 28% και στη Γεωργία το 51% έναντι του 46%. Μόνον οι άνω των 35 ετών κάτοικοι του Τατζικιστάν (39% έναντι 55%) και του Ουζμπεκιστάν (4% έναντι 91%) πιστεύουν πως το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Οι ερωτηθέντες ηλικίας έως 25 ετών, που γεννήθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ απάντησαν ότι σήμερα το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί σε ποσοστό 48% έναντι 47% στην Αρμενία, σε ποσοστό 48% έναντι 37% στην Κιργιζία, σε ποσοστό 56% έναντι 35% στο Καζακστάν,  σε ποσοστό 57% έναντι 34% στην Λευκορωσία,  σε ποσοστό 79% έναντι 20% στην Γεωργία, σε ποσοστό 39% έναντι 18% στην Ουκρανία, σε ποσοστό 63% έναντι 25% στη Ρωσία, σε ποσοστό 68% έναντι 14% στο Αζερμπαϊτζάν,  σε ποσοστό 84% έναντι 13% στο Τατζικιστάν, και σε ποσοστό 89% έναντι 5% στο Ουζμπεκιστάν.


"Μένουμε Σοβιετική Ένωση" ψηφίζουν οι Ρώσοι


Θυμίζουμε πως τον Μάρτιο σύμφωνα το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων ria.ru ανέφερε το εξής: «Σήμερα, 25 χρόνια μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, της 17ης Μαρτίου του 1991, στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι αν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής για το δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ, τότε το 76% των ψηφισάντων είπε «ναι», ενώ μεταξύ των ψηφισάντων της τότε Ρωσικής Ενωσιακής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπέρ του «ναι» ψήφισε το71%.  



Σήμερα δε, το 64% των Ρώσων ισχυρίζεται ότι εάν γίνονταν δημοψήφισμα θα ψήφιζε υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της VITSIOM.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν «ναι» αυξάνεται από το 47% στις ηλικίες 18-24 ετών, έως το 76% στις ηλικίες 60 και άνω, ενώ στις γραμμές των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το ποσοστό αυτό φθάνει το 81%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 20% των Ρώσων θα ψήφισε «όχι» αν γίνονταν ένα τέτοιο δημοψήφισμα σήμερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το VITSIOM, το 27% των Ρώσων επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πρωτίστως στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την κυβέρνηση του επειδή δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1991, στο οποίο οι Ρώσοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Το 17% επιρρίπτει την ευθύνη γενικά στην ανώτατη ηγεσία και το 13% στην πολιτική του Μπορίς Γιέλτσιν.


Να σημειωθεί ότι σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των υποστηρικτών του Στάλιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση,  παρά την επί χρόνια παγκόσμια εκστρατεία λασπολόγησης.
"Η εκβιομηχάνιση, η νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο [έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι τον κολοσσιαίο αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη ναζιστική Γερμανία], η ανακάλυψη του ατόμου, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, οι πρώτες διαστημικές πτήσεις και άλλες επιχειρήσεις, μαζί και η αίγλη της υπερδύναμης της ΕΣΣΔ, θα παραμείνουν στη μνήμη των ανθρώπων για πάντα", έγραφε ο Ζιουγκάνοφ στην ιστορική εφημερίδα του κόμματός του, την Πράβντα, το 2009, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "ο επαναστάτης και ο Ρώσος πατριώτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το όνομα του Στάλιν."

 Σημείωση του blog: Και για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Στάλιν είχε στείλει το ίδιο του το παιδί στον πόλεμο κατά του φασισμού, ο οποίος μάλιστα πιάστηκε αιχμάλωτος, και όταν οι Γερμανοί ζήτησαν από τον Στάλιν να τον ανταλλάξουν με έναν στρατηγό που είχε πιαστεί αιχμάλωτος, επειδή ο γιος του Στάλιν δεν είχε κάποιο αξίωμα, ήταν απλός στρατιώτης, ο Στάλιν τους απάντησε ότι στρατηγό με στρατιώτη δεν αλλάζει, τον στρατηγό μόνον με στρατηγό θα τον αλλάξει. Όσοι σήμερα τον λασπολογούν αυτόν τον άνθρωπο, ας ξέρουν πως η αλήθεια και η ιστορία δεν διαστρεβλώνετε, αργά η γρήγορα φανερώνεται, και ας λάβουν υπόψη τους αυτοί, ότι αυτός ο άνθρωπος ακριβώς επειδή ήταν σκληρός, κατάφερε και έσωσε όχι μόνον την πατρίδα του, αλλά και όλον τον κόσμο από τον φασιστικό ζυγό! Και τον ελεύθερο αέρα που αναπνέουμε σήμερα, το οφείλουμε σε αυτόν τον άνθρωπο. Ο οποίος θυσίασε και το ίδιο του το παιδί, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.!!!!



...Η παραγωγή πραγματοποιείται για χάρη του κέρδους και όχι για το όφελος, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλοι, όσοι θέλουν και μπορούν να εργαστούν, θα μπορέσουν σίγουρα να βρουν δουλειά. Σχεδόν πάντα υπάρχει στρατιά ανέργων. 0 εργάτης φοβάται συνεχώς να μη χάσει τη δουλειά του. Επειδή οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι εργάτες δεν αποτελούν προσοδοφόρα αγορά, η παραγωγή καταναλωτικών εμπορευμάτων είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες. Η τεχνική πρόοδος οδηγεί συχνά στην αύξηση της ανεργίας και όχι στην ελάφρυνση από τα βάρη της εργασίας. 0 προσανατολισμός στο κέρδος σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των καπιταλιστών είναι η αιτία της αστάθειας στη συσσώρευση και τη χρησιμοποίηση του κεφαλαίου, πράγμα που οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές καταστάσεις ύφεσης. 0 απεριόριστος ανταγωνισμός οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη σπατάλη εργασίας και έτσι παραμορφώνει την κοινωνική συνείδηση των ανθρώπων, όπως ανάφερα πιο πάνω.

Θεωρώ την παραμόρφωση αυτή των προσωπικοτήτων το μεγαλύτερο κακό του καπιταλισμού. Ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει από αυτό το κακό. Το υπέρμετρο αίσθημα του ανταγωνισμού εμφυτεύεται στους φοιτητές, που τους μαθαίνουν να θέτουν υπεράνω την επιτυχία, ως προετοιμασία για τη μελλοντική καριέρα.

Είμαι πεισμένος ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να μπει τέλος σε όλο αυτό το κακό, δηλαδή τη δημιουργία της σοσιαλιστικής οικονομίας με το αντίστοιχο σε αυτή σύστημα παιδείας, προσανατολισμένης σε κοινωνικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια οικονομία η κοινωνία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τα διαχειρίζεται με βάση το σχεδιασμό. Η σχεδιασμένη οικονομία προσαρμόζει την παραγωγή στις ανάγκες της κοινωνίας, κατανέμει την εργασία στους ικανούς για εργασία και εγγυάται τα μέσα προς το ζειν για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Αντί για την εξύμνηση της εξουσίας και της επιτυχίας, όπως γίνεται στη σημερινή μας κοινωνία, η παιδεία που συμπληρώνεται με την ανάπτυξη των εσωτερικών ικανοτήτων της προσωπικότητας, θα αποβλέπει στην ανάπτυξη σε αυτή της συναίσθησης της ευθύνης για τους άλλους ανθρώπους...
Κώστας Πινέλης
6-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου