Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Οι "συμφώνως τω νόμω…"



Εν Ριπή Οφθαλμού
Οι συμφώνως τω νόμω…

Προσπαθώ να καταλάβω διαβάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μαθητών (αυτός ήταν ο «ανώνυμος» φορέας που την συνέταξε), που μοίραζε η Κνίτισα έξω από το 2ο ΓΕΛ και από τι ακριβώς έπρεπε να προστατεύσει τους μαθητές και το σχολείο «του» ο Διευθυντής και την «κατέδωσε» στην Αστυνομική αρχή και μάλιστα ήταν ο μοναδικός μάρτυρας για να παραπεμφθεί σε δίκη.
Αυτή δε  η ενέργεια  ήρθε λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τα αδικαίωτα ακόμη αιτήματα «Ψωμί, Παιδεία> Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία». Είναι φαίνεται αναχρονιστικό και γραφικό και προπάντων επικίνδυνο να συζητάς ανοιχτά, για δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλους. Και δεν είναι το πρόβλημα το «μέσα» ή «έξω» η «λίγο παραπέρα» από το σχολείο. Ο στόχος είναι η επιβολή σιωπής νεκροταφείου μπροστά στο κλιμακούμενο κύμα αγωνιστικού ξεσηκωμού στα σχολεία γι αυτό κλιμακώνεται η προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής από την κυβέρνηση, (με το ηθικό πλεονέκτημα της "αριστερής κυβέρνησης) τους μηχανισμούς και τους πραιτοριανούς της που συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που ξεκίνησε από τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚΟΥΣ.
Θυμήθηκα τα γυμνασιακά μου χρόνια της βίας και νοθείας και της μισαλλοδοξίας 1962-63. Λες και ήταν χθες! Μαθητές τότε, γράφαμε στη ζούλα -γιατί έπεφταν αποβολές!- πάνω στα θρανία ή στα τετράδιά μας το σύνθημα της εποχής: «Προίκα στην Παιδεία κι όχι στη Σοφία - 15% για την Παιδεία». Και ακόμη ότι στις 8 Φεβρουαρίου 1963, καθηγητές και δάσκαλοι, είχαν γυρίσει στα σχολεία επιστρατευμένοι μεν από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Καραμανλή, αλλά με «το κεφάλι ψηλά», μετά από «αγώνα δι' αποχής απεριορίστου διαρκείας».
Ήταν τότε που οι καθηγητές μας ήταν δίπλα μας και όχι απέναντί μας και  οι γονείς μας πίσω μας να μας στηρίζουν.
Σήμερα επικαλούνται το νόμο ξεχνώντας ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, ότι με βάση αυτούς τους νόμους βρίσκονται στα δικαστήρια μαθητές, αγρότες, εργαζόμενοι, με βάση αυτούς τους νόμους καταστέλλονται οι κινητοποιήσεις μέχρι και των συνταξιούχων.
Προκαλεί εντύπωση η θέση που πήραν για το θέμα, «αυτόκλητοι», «ετερόκλητοι» «κατά παραγγελίαν» υπερασπιστές του κ. Λυκειάρχη, τονίζοντας πόσο ηθικός και καλός εκπαιδευτικός είναι. Δεν είπε κανένας ότι είναι «ο πιο ανήθικος και άτιμος του χωριού» και ούτε μπορούμε εμείς να αξιολογήσουμε πόσο καλός εκπαιδευτικός είναι. Αυτό μπορούν να το πουν οι μαθητές του. Την συγκεκριμένη ενέργεια καταγγείλαμε, όπως την…άλλη της μαζικής αποβολής  μαθητών γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση. Γι’ αυτά πρέπει να πάρουν θέση.
Α. η «κυρία» ή «η γυναίκα» όπως την αποκαλούν κάποιοι, είναι μέλος της ΚΝΕ και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν φοράνε κουκούλες ούτε στο πρόσωπο (οι αγωνιστές δε φοράνε κουκούλες), αλλά κυρίως δε «φοράνε κουκούλες» στην ιδεολογία τους και στα πιστεύω τους.
Να μην ξεχάσω να ρωτήσω:  Πως πάνε τα ιδιαίτερα «τα συμφώνως τω νόμω;» Mε την καλή έννοια…

Κώστας Πινέλης
 (δημοσιεύτηκε και στις εφημερίδες "Ειδήσεις" και "Πρωϊνή" του Κιλκίς

1 σχόλιο: