Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

«Ανεξαρτησία σημαίνει να έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου και να του λες άντε γαμήσου» Fidel Castro



«Ανεξαρτησία σημαίνει να έχεις το κεφάλι σου μέσα 
στο στόμα του λύκου και να του λες άντε γαμήσου» 
Fidel Castro



«Εφυγε» από τη ζωή ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης
Μια ζωή δοσμένη στον λαϊκό επαναστατικό αγώνα
Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους (το πλήρες όνομα) γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926, από γονείς με ισπανική καταγωγή, στο Μπιράν. Για πολλές δεκαετίες ηγήθηκε της επαναστατικής διαδικασίας στην Κούβα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. (Αναλυτικά τα βασικότερα στοιχεία του πλούσιου βιογραφικού του παρατίθενται στην Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φιντέλ Κάστρο, ως ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, αντιμετώπισε δεκάδες απόπειρες δολοφονίας που οργανώθηκαν από τον ιμπεριαλισμό και τους μισθοφόρους του. Ο Φιντέλ παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2008.
Στρατιώτης στη «μάχη των ιδεών»
Στις 19/2/2008 ο Κουβανός ηγέτης, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχτεί τη θέση του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου και του Ανώτατου Διοικητή στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας.
Σημείωνε τότε: «Λόγω της κατάστασης της υγείας μου, αρκετοί στο εξωτερικό θεώρησαν ότι η προσωρινή παραίτησή μου στις 31 του Ιούλη του 2006 από τα καθήκοντα του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου, τα οποία ανέλαβε ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, ήταν τελική. Ομως, ο Ραούλ, που είναι επίσης υπουργός Αμυνας εξαιτίας των προσωπικών του ικανοτήτων, αλλά και άλλοι σύντροφοι της ηγεσίας του Κόμματος και του κράτους, ήταν απρόθυμοι να με θεωρήσουν εκτός της δημόσιας ζωής, λόγω της ασταθούς κατάστασης της υγείας μου.
Ηταν μια άβολη κατάσταση για μένα απέναντι σε έναν εχθρό που είχε πράξει οτιδήποτε μπορούσε για να απαλλαγεί από μένα, και με διστακτικότητα υπάκουσα».
Καταλήγοντας ανέφερε: «Δε σας αποστέλλω αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Η μόνη μου επιθυμία είναι να παλέψω ως στρατιώτης στη μάχη των ιδεών. Θα συνεχίσω να γράφω, στη στήλη "Στοχασμοί του συντρόφου Φιντέλ". Θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο, στο οπλοστάσιο που διαθέτουμε, στο οποίο μπορείτε να βασίζεστε. Πιθανά να ακουστεί η φωνή μου. Θα προσέχω». Από τότε, οι δημόσιες εμφανίσεις του Φιντέλ ήταν λίγες, με τελευταία την παρουσία του στο τελευταίο 7ο συνέδριο του ΚΚ Κούβας, στις 16 Απρίλη 2016.

 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου
Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο, που συνεχίζεται, και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Ο Φιντέλ Κάστρο θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των λαών όλου του κόσμου, των καταπιεσμένων στον αγώνα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Hasta la victoria siempre».



1 σχόλιο: