Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Ξεκίνησαν τα μπλόκαΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ξεκίνησαν τα μπλόκα - Σε θέση μάχης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα
Στους δρόμους του αγώνα από σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνουν, ακόμα γρηγορότερα, στο ξεκλήρισμα. 
Σε κομβικά σημεία της χώρας τα μπλόκα στήνονται από σήμερα 22 έως τις 28 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνοντας την πάλη τους. 
Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA».
Το σήμα εκκίνησης έδωσαν σήμερα Δευτέρα 22 Γενάρη οι αγρότες της Καρδίτσας, που κατέβηκαν αγωνιστικά και συγκροτημένα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική Οδό Ε65  στο Δέλτα Καρδίτσας.
Οι αγρότες μετά από συσκέψεις και εξορμήσεις έχουν πάρει αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, επιχειρώντας να βάλουν φρένο στα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουν. Δεν αποκλείουν κανέναν αγρότη που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους (Δείτε παρακάτω τα αιτήματα).
«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις τους επισημαίνοντας ότι «Απέναντι στα μπλόκα θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να αρπάξουν τη γη και το βιος μας».
Επισημαίνουν πως στο πλευρό τους θέλουν να είναι ξανά σύμμαχοι, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης  

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
3. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
4. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
5. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Συσκέψεις σήμερα, Δευτέρα 22 Γενάρη

 • Στις σύσκεψη καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της «Βέτλανς» στη Νάουσα.
 • Σε σύσκεψη καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Έβρου «Η Ενότητα» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.
 • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.
Στο Κιλκίς οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 22 Μάρτη. Θα τα βάλλουν κάτω, θα σφυγμομετρήσουν και το κλίμα στο Κιλκίς, θα το συνεκτιμήσουν με το πανελλαδικό και ο Θεός κι η ψυχή τους. Το βέβαιο είναι πως θέλουν να αντιδράσουν, αλλά ως έμπειροι συνδικαλιστές εισπράττουν κι αυτοί το ανάμεικτο κλίμα απόγνωσης και αδιαφορίας του αγροτικού κόσμου.

22-1-2018

1 σχόλιο:

 1. Ρικάρντο Νεφτάλι Ελιέζερ

  (Πάμπλο Νερούντα)


  Ο Νικητής Λαός

  Η καρδιά μου βρίσκεται εδώ σε τούτο τον αγώνα

  Ο λαός μου θα νικήσει. , όλοι οι λαοί

  Ένας-ένας θα νικήσουν.


  Τα βάσανα ετούτα θα τα στίψουμε σαν μαντήλια

  Για να σκουπίσουμε τα τόσα δάκρυα

  Που σκορπίσαμε στους τάφους

  και στα πηγάδια της ερήμου

  πάνω στα σκαλοπάτια του ανθρώπινου μαρτυρίου,

  όμως είναι κοντά ο νικητής καιρός

  να φυλάξουμε το μίσος για να μην τρέμουνε

  τα χέρια της τιμωρίας,

  και η ώεα

  νάρθη με ακρίβεια στην καθαρή στιγμή,

  και να γεμίσει ο λαός τους άδειους δρόμους

  με τις καθαρές και δροσερές του διαστάσεις


  βρίσκεται εδώ για την ώρα εκείνη

  η δικιά μου ποιότητα

  τη γνωρίζετε. Δεν έχω άλλη σημαία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή