Ε Π Ω Ν Υ Μ Ω Σ
-Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις προτάσεις των Υγειονομικών και του ΚΚΕ
-Αγώνας για την υγεία και τη ζωή του λαού
Στο έμπα της Άνοιξης, στα πρώτα μέτρα του περασμένου Μάρτη για την πανδημία του κορονοϊού, οι περισσότεροι αν δεν τους χειροκροτήσαμε, τα θεωρήσαμε στην μεγάλη πλειοψηφία τους θετικά. Ακόμη και αν μας κλείσανε μέσα, πριν μας πάρει ολοκληρωτικά το κύμα του τσουνάμι της πανδημίας. Τα προστατευτικά αναχώματα κράτησαν. Και από ότι φάνηκε από το αποτέλεσμα λειτούργησαν καλά τα μέτρα.
Σήμερα, έξι περίπου μήνες μετά Τι παίχτηκε , τι έγινε;
Ενώ δεν κάναμε Πάσχα, ούτε Πρωτομαγιά (εκτός από ΚΚΕ, ΠΑΜΕ με όλα τα υγειονομικά μέτρα που τα επικρότησαν και τα εκθείασαν παγκόσμια), ήρθε το καλοκαίρι, το ελληνικό ,το όμορφο το ξεμιαλιστικό. Άνοιξαν τα σύνορα, ήρθαν οι λάτρεις των γαλάζιων παραλιών μας και της greek salad και του musaka και χάσαμε την μπάλα.
Πως το είπε ο Υπουργός Τουρισμού; «Αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια». Αυτήν την κυνική ομολογία έκανε στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού τους προηγούμενους μήνες, που δεν ήταν άλλο από τα «πρωτόκολλα» του κέρδους μεγαλοξενοδόχων, tour operators, αεροπορικών ομίλων και εφοπλιστών.
Έπαιξαν και παίζουν την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα κόβονται και ράβονται με κριτήριο ακριβώς τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Αποτέλεσμα: Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν, οι Μονάδες Εντατικής άρχισαν να γεμίζουν σαν τα καράβια που έφευγαν προ κορονοϊού με παραθεριστές του Δεκαπενταύγουστο για τα νησιά. Και ό,τι καλό έγινε με τα μέτρα της Άνοιξης μέχρι τότε χάθηκε στις παραλίες, στην καυτή την άμμο, στις ξαπλώστρες και στα…άλλα. …
Αλλά τι είχαμε στην διάρκεια του πρώτου lockdown της Άνοιξης:
Ο ελληνικός λαός πειθάρχησε, υπάκουσε και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της υγειονομικής κοινότητας και των επιστημόνων και η κυβέρνηση έλεγε ότι θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους και «πέρασαν εννέα μήνες και βρισκόμαστε πάλι εκεί που ήμασταν πριν και σε ακόμα χειρότερη κατάσταση».
Φωνάζει η υγειονομική κοινότητα ότι το σύστημα υγείας είναι στα όριά του γιατί δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό και υποδομές γιατί είναι κόστος είναι ως φαίνεται χωρίς όφελος για το κράτος και το κεφάλαιο, τα παιδιά στα σχολεία προστατεύονται με μια μάσκα στα αυτιά γιατί δεν έγιναν προσλήψεις στα σχολεία και η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, στα ΜΜΜ στριμώχνονται παστωμένοι οι επιβάτες γιατί «δεν γεννάμε λεωφορεία!» λένε στην κυβέρνηση.
Και ενώ είμαστε σε πόλεμο δεν προχωρούν σε άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό, δεν προχωρά η ενίσχυση με εξοπλισμό και προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν προχωρούν στην ενίσχυση των κρατικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, κ.λπ.
Στη Θεσσαλονίκη που πνίγεται στα κρούσματα το Νοσοκομείο «Η Παναγία» που ιδρύθηκε από τον πατριώτη μου Δανιηλίδη σαν κλινική, έγινε μετά νοσοκομείο ΙΚΑ και το 2013 έκλεισε από την κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό τον Άδωνι , στα πλαίσια της εφαρμογής των Μνημονίων και σήμερα είναι κουφάρι. Κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως και το Λοιμωδών Νόσων που επίσης είναι κουφάρι.
Με αυτά και αυτά φτάσαμε στα νέα μέτρα, στο γενικευμένο «λοκντάουν για να το γράψουμε ελληνικά το οποίο το εφαρμόζει «για να σωθούν» - όπως λέει η κυβέρνηση- η χριστουγεννιάτικη αγορά και ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων στις γιορτές, κουνώντας το δάκτυλο στον κόσμο.
Μέσα στο γενικό χαμό έχει και πλάκα η υπόθεση.
Κλείνουν το βράδυ τον κόσμο, λες και ο κορονοϊός την ημέρα κοιμάται και το βράδυ σαν βρυκόλακας βγαλινει στην πιάτσα για να πιει αίμα.
Και δύο επισημάνσεις
Αφορά το απαράδεκτο για την άρνηση του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη να διακομίζει ανασφάλιστους ασθενείς και αυτό το φρικιαστικό που ακούστηκε και γράφηκε ότι θα αρχίσουν να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει!!!
Και μια αναφορά στο Νοσοκομείο Κιλκίς
Στο Νοσοκομείο Κιλκίς δρομολογείται η μετατροπή της Ορθοπαιδικής σε κλινική επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η σκέψη και μόνο της δημιουργίας κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό, σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει πνευμονολόγο, νευρολόγο, λοιμωξιολόγο και επαρκή αριθμό παθολόγων, νοσηλευτών, ΜΕΘ και ΜΑΦ, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.
Οι ελλείψεις σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι 42, ποσοστό 47,72%, στους ειδικευόμενους είναι 29, ποσοστό 55,76%, ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται 17 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί και 13 με μετακίνηση από άλλους φορείς. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων που νοσούν με κορονοϊό ή είναι σε καραντίνα συνεχώς αυξάνεται (προχτές αριθμούσαν τους 25), επιδεινώνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση.
Οι υγειονομικοί του Δημόσιου Τομέα είναι που κρατάνε με αυταπάρνηση ακόμη όρθιο το Σύστημα Υγείας
Την ώρα που σε άλλες χώρες του κόσμου, χτίζονται επειγόντως και δημιουργούνται νέα νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών από κορωνοϊό, στη Θεσσαλονίκη παραμένει κτιριακό κουφάρι το Νοσοκομείο «Η Παναγία»:.
Κώστας Πινέλης
15-1-2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου