Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι θησαυροί της Θράκης, στις ανασκαφές της Βουλγαρίας, μιλούν για την αρχαία Ελλάδα




ΘΡΑΚΗ-Ιστορία, Λαογραφία, Μουσική, ήθη και έθιμα


Οι θησαυροί της Θράκης, στις ανασκαφές της Βουλγαρίας, μιλούν για την αρχαία Ελλάδα

Στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια γίνονται εκτεταμένες ανασκαφές που φέρνουν στο φως αρχαίες θρακικές πόλεις, υπέροχους χρυσούς και ασημένιους θησαυρούς, τάφους με καταπληκτικές τοιχογραφίες και αγάλματα. Κάθε χρόνο οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία, φέρνουν στην επιφάνεια καινούργια στοιχεία για τους αρχαίους Θράκες
Μετά τις μεγάλες εκθέσεις που έγιναν στο Παρίσι, στο Λονδίνο και αλλού, είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια αφιερώματα όπως της ιστορικού τέχνης κ. Φοίβης Παρασκευά στην εφημερίδα «τα Νέα». Τελευταία αρκετές ιστοσελίδες έχουν αναφορές για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα.
Στις 19-11-2012 από τις στήλες των εφημερίδων μας «Ειδήσεις» και «Πρωινή», είχα κάνει ένα αφιέρωμα με τίτλο «Οι θησαυροί της Θράκης».
Μεγάλη έκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών της Θράκης, έγινε επίσης στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας το διάστημα «Οκτώβριο-Νοέμβριο 2013». Η έκθεση είχε τίτλο «Θρακιώτικα χρυσά από την Βουλγαρία»
Ας δούμε τι μας λέει από την ιστοσελίδα «η Σύγχρονη Ρωσία» η κ. Αλεξάνδρα Σόποβα.
"Τα μουσεία της Βουλγαρίας και άλλων χωρών, είναι γεμάτα από θρακικά αντικείμενα. Όταν διασχίζουμε τα βουνά ή όταν ταξιδεύουμε στις κοιλάδες, πολύ συχνά βλέπουμε ερείπια από φρούρια, ιερά, τύμβους και μεγαλιθικούς τάφους. Όλα αυτά, όπως άλλωστε είναι φυσικό, μας προκαλούν δικαιολογημένη έκπληξη. Οι Θράκες έχουν αφήσει ξεκάθαρα σημάδια στην φολκλορική κληρονομιά του λαού της Βουλγαρίας, αλλά και στους υπόλοιπους σύγχρονους λαούς της περιοχής της Βαλκανικής και της Μ. Ασίας».

 Θρακικός τάφος στην Κοιλάδα των Ρόδων και των Θρακών Βασιλέων

Ο Ντενίς Ζουραβλιόφ, υπεύθυνος της συλλογής αρχαιοτήτων του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, επεσήμανε μιλώντας στην ιστοσελίδα “Ρωσία Τώρα”, ότι η έκθεση αυτή παρέχει στους ρώσους επισκέπτες  πλήρη εικόνα για τον  πολιτισμό των Θρακών, για την αριστοκρατία του, για τις αντιλήψεις τους, για το πώς πολεμούσαν και πανηγύριζαν. Ο πολιτισμός τους  δεν είχε γραφή και αλφάβητο, μέχρι την επαφή του με τα άλλα ελληνικά φύλα (Ίωνες κ.λ.π.) και είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα “επιβεβαιώνονται” από τις απεικονίσεις τους σε χρηστικά αντικείμενα, όπως τα σχέδια με πολεμιστές και τις πανοπλίες τους, πάνω σε αγγεία, που εκτίθενται στις γειτονικές προθήκες».
Στο Μουσείο του Λούβρου την άνοιξη του 2014 έγινε έκθεση με Θρακικούς θησαυρούς.
Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το μπρούτζινο κεφάλι του Θράκα βασιλιά Σεύθη Γ' που κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια του 4 αιώνα π.Χ., και άλλα ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν το 2004 στον τάφο του από τον γνωστό αρχαιολόγο μακαρίτη Γκεόργκι Κίτοφ. Παρουσιάστηκαν 145 επιλεγμένα αντικείμενα, που μαρτυρούν για τις σχέσεις των Θρακών με τον ελληνικό πολιτισμό.
Οι Γάλλοι ειδικοί ζήτησαν στην Αίθουσα με τις επτά καμινάδες να εκθέτουν και ασημένια δοχεία στολισμένα με σκηνές από τη μυθολογία με επιγραφές στα ελληνικά, επίσης από το 4 αιώνα π.Χ από το θησαυρό του Μπόροβο, καθώς και ευρήματα από την θρακική νεκρόπολη κοντά στο χωριό Ντουβανλί, περιοχής Πλόβντιφ.





Βασιλικοί Θρακικοί Τάφοι στη Βουλγαρία
Πάρα πολλοί είναι οι τάφοι Θρακών Βασιλέων που έχουν ανακαλυφθεί, στις ανασκαφές της Βουλγαρίας. Μόνο τα τελευταία χρόνια στην περίφημη Κοιλάδα των ρόδων που μετά τις πάμπολλες ανακαλύψεις Θρακικών τάφων στην περιοχή, η κοιλάδα έχει καταλήξει να είναι πιο γνωστή ως "Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων», έχουν ανακαλυφθεί 13 τάφοι.
Πριν σαράντα χρόνια ιδρύθηκε το Κέντρο Θρακικών Ερευνών στην Ακαδημία Επιστημών Βουλγαρίας. Ιδρυτής του είναι ο μεγάλος Βούλγαρος επιστήμονας, καθηγητής Αλεξάντερ Φολ (1933–2006), το όνομα του οποίου φέρει το Κέντρο. Με την ευκαιρία της επετείου μας μιλά η θρακολόγος καθηγήτρια κα Βαλέρια Φολ.
"Έχουμε ανακαλύψει θρακικούς τάφους, από τους οποίους οι πιο γνωστοί είναι αυτοί του Καζανλάκ και της Σφεστάρσκα, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ", αναφέρει η καθ. Βαλέρια Φολ.
Θρακικός βασιλικός τάφος με καρυάτιδες!
Ο περίφημος Βασιλικός Θρακικός τάφος του Σβεστάρι ανακαλύφθηκε το 1982 στον αρχαιολογικό χώρο του Сборяново (Σμποριάνοβο), 10 χιλιόμετρα από την πόλη Исперих (Ισπερίχ) του νομού Ράζγκραντ της Βορειανατολικής Βουλγαρίας, κοντά στο Βουλγαρικό χωριό Свещари (Σβεστάρι). Ο τάφος βρισκόταν στην ανατολική νεκρόπολη μεγάλης οχυρωμένης Θρακικής πόλης, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η Χέλις, η πρωτεύουσα της Θρακικής φυλής των Γετών. Ο τάφος είναι του βασιλέα των Γετών Δρομιχαίτηςκαι της συζύγου του που ήταν κόρη του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου.
 






Ο τάφος του Καζανλάκ

Η πόλη Казанлък (Καζανλάκ) βρίσκεται στην κεντρική Βουλγαρία, στην περίφημη  Κοιλάδα των Ρόδων, στον νομό Στάρα Ζαγκόρα. Στην περιοχή αυτή, οι κάτοικοι της Σευθόπολης, πρωτεύουσας του θρακικού βασιλείου των Οδρυσών, έθαβαν τους ηγεμόνες τους. Σημειώνουμε πως ο Σεύθης ο Γ΄, ήταν βασιλιάς των Οδρυσών Θρακών (342 - μετά 313), ήταν φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον διόρισε στην εκστρατεία του ως στρατηγό των ακοντιστών του μακεδονικού στρατού.
Ο Σεύθης ο Γ΄ ήταν γιος του Κερσοβλέπτου. Ο Σεύθης ο Α΄ ήταν ανεψιός του Σιτάλκη και παντρεύτηκε τη κόρη του Μακεδόνα Περδίκκα, Στρατονίκη.
Ο Σεύθης ο Γ΄ ίδρυσε την πόλη Σευθόπολη περί το 323 π.Χ., όπου έγινε γρήγορα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του θρακικού βασιλείου



Να τι λέει για τα σημαντικότατα ευρήματα ο Ντενίς Ζουραβλιόφ, υπεύθυνος της συλλογής αρχαιοτήτων του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας:
“Συχνά οι Ελληνες συνάδελφοί μας διαφωνούν. Κι' αυτό γιατί λέμε ότι οι θησαυροί αποτελούν τεκμήρια του θρακιώτικου πολιτισμού, σχετικά με την ταυτότητά του, ενώ τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν είναι ελληνικά. Ναι, είναι Ελληνικά, αλλά τα συναντάμε στη Θράκη και στη Σκυθία, ενώ δεν εντοπίζουμε  παρόμοια στην Ελλάδα”.
 


Αλήθεια γιατί δεν εντοπίζουμε τα ίδια στην Ελλάδα; Έ;
Η Αμφίπολη και ο τύμβος Καστά
Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από το Θρακικό φύλλο (και όχι το Μακεδονικό όπως λέει στη Βικιπαίδεια) των Ηδονών (και όχι από τους Αθηναίους). Οι Ηδωνοί ή Ήδωνες ή Ώδονες ήταν ένα από τα πιο γνωστά Αρχαιότατα  Θρακικά Έθνη, πολεμικότατο, με μεγάλο πολιτισμό που κατοικούσε κοντά στις εκβολές του Στρυμόνα ποταμού και προς Ανατολάς έφθανε μέχρι και τον ποταμό Νέστο. Είχε την εκμετάλλευση των  ορυχείων χρυσού του Παγγαίου. Η πόλη ιδρύθηκε σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, γνωστό ως «εννέα οδοί», από όπου περνούσε η Εγνατία οδός. Το 417 π.χ. την κατέλαβαν οι Αθηναίοι. Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και την Πύρρειο Ειρήνη την κατείχαν οι Σπαρτιάτες, στην συνέχεια το 358 π.χ. την κατέλαβαν οι Μακεδόνες και τέλος το 167 π.χ. οι Ρωμαίοι.
Οι ανασκαφές στην περιοχή που συστηματοποιήθηκαν από το 1965 φέρνουν στο φως πολλά και σημαντικά ευρήματα όπως ένα μέρος του τείχους, πολλές επιγραφές, τάφους, μια ξύλινη γέφυρα του 424 π.χ., τύμβο ελληνιστικών χρόνων κ.ά. πριν λίγες μέρες οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, έφεραν στο φως σημαντικότατο ταφικό μνημείο.
ο Ντενίς Ζουραβλιόφ, υπεύθυνος της συλλογής αρχαιοτήτων του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας, όπως γράψαμε παραπάνω, αναρωτιέται γιατί δεν εντοπίζουμε  παρόμοια ευρήματα στην Ελλάδα μ’ αυτά  που ανακαλύπτονται στη Βουλγαρία. Έλα ντε γιατί;
·        Γιατί δεν δίνονταν ποτέ οι απαραίτητες πιστώσεις για τις αρχαιολογικές ανασκαφές; (εμείς
       στο Κιλκίς ξέρουμε από τις ανασκαφές του Παλατιανού).
·                 Γιατί οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι μας (όχι όλοι) είναι ανιστόρητοι; (Αυτές τις μέρες ακούσαμε πολλά. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, για παράδειγμα,  είπε ότι Καρυάτιδες βρέθηκαν μόνο στην Ακρόπολη (Ερεχθείο), στους Δελφούς και στην Ελευσίνα, μόνο που δεν ήταν σε ταφικά μνημεία όπως στο Σβεστάρι της Βουλγαρίας και την Αμφίπολη).

Επειδή η αρχαιολογία είναι και πολιτική – δυστυχώς – όπως ανακαλύψαμε στις προηγούμενες 10ετίες, μήπως λόγω της προσπάθειας να καπηλευτούν οι γείτονές μας την ιστορία της Μακεδονίας, βαπτίζουμε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα, Μακεδονικά;
η αρχαία ξύλινη γέφυρα που βρέθηκε στην Αμφίπολη και την κατέλαβε το 422 π.χ. ο Σπαρτιάτης Βρασίδας μήπως είναι των Ηδονών Θρακών
;

Ὁ Κίτωφ, 62 χρόνων, ἀρχαιολόγος γνωστός ὡς ὁ Ἰντιάνα Τζόουνς τῆς Βουλγαρίας, σκάβοντας στό Kazanlak, 170 χλµ ἀνατολικά τῆς Σόφιας τόν περασµένο Ἰούλιο, µετά ἀπό ἕναν µήνα χτύπησε κυριολεκτικά φλέβα χρυσοῦ, τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει πιο στενή συνεργασία με τους Έλληνες αρχαιολόγους.
Πάντως από το 2009 ο αρχαιολόγος δρ. Αθανάσιος Σίδερης διευθύνει τις ανασκαφές στη θέση Χαλκά Μπουνάρ (Halka Bunar) της Βουλγαρίας, ως επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εκπροσωπώντας την ελληνική πλευρά σε ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας με την Μιλένα Τόνκοβα που εκπροσωπεί το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, το οποίο συνεχίζεται.




Κώστας Πινέλης

(Αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε  στις εφημερίδες του Κιλκίς «Πρωινή» στις 12-9-2014 και  «Ειδήσεις» στις 17-9-2014.)
 

 



1 σχόλιο: