Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Στρατιωτικό Πραξικόπημα στην ΤουρκίαΑπόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία
Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής 15 προς Σάββατο 16 Ιούλη. Ομάδα στρατιωτικών, με επικεφαλής έναν συνταγματάρχη, συνέλαβε τον αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και άλλα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, κατέλαβε το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και άλλα νευραλγικά σημεία στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, και ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την Τουρκία και παρότι ορισμένες ομάδες πραξικοπηματιών αντιστέκονται στην Κωνσταντινούπολη, δεν συνιστούν πλέον απειλή, ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς συνελήφθησαν σήμερα σε όλη την Τουρκία, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Συνολικά έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι. Ανάμεσα τους βρίσκονται 34 στρατηγοί διαφόρων βαθμίδων, όπως ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, και ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς.
Οι συλλήψεις δεν περιορίζονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίς σήμερα το πρωί, στην πόλη Ντενιζλί της δυτικής Τουρκίας, οι αρχές συνέλαβαν τον διοικητή της φρουράς, Οζάν Οζμπακίρ, μαζί με 51 στρατιώτες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Επίσης έχει συλληφθεί η ηγεσία της βάσης του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για τις επιδρομές στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση υποψιάζεται ότι η βάση Ιντσιρλίκ, η οποία έκλεισε χθες και παραμένει κλειστή και σήμερα, χρησιμοποιήθηκε για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών των πραξικοπηματιών.
Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αφορούν και το δικαστικό σώμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος 2.745 δικαστών και εισαγγελέων σε όλη την Τουρκία, που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Στο μεταξύ στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης θα οδηγηθούν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη.
Οι επιβαίνοντες του Black Hawk επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Στη συνέχεια θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία δεν θα εκτελεστεί άμεσα αφού έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου. Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβληθεί στην Υπηρεσία Ασύλου Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει σε περίπου δύο εβδομάδες αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει το αίτημα. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, Τουρκίας για την απόπειρα πραξικοπήματος

Ανακοίνωση για την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία μεταξύ 15 και 16 Ιούλη, εξέδωσε σήμερα Σάββατο 16 Ιούλη το Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό μας να οργανωθεί στις γραμμές του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας. Η απελευθέρωση είναι στα δικά μας χέρια.

Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία μεταξύ 15 και 16 Ιούλη.

Ωστόσο, ξέρουμε πολύ καλά τα σχέδια που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν παίρνουν τη δύναμή τους από την εργατική τάξη, δεν μπορούν να νικήσουν τον σκοταδισμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και να λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας.

Τα σημερινά γεγονότα μας υπενθυμίζουν την εξής πραγματικότητα για ακόμη μια φορά: Ή ο λαός της Τουρκίας θα οργανωθεί και θα ξεφορτωθεί το ΑΚΡ ή οι αντιδραστικές πολιτικές του ΑΚΡ θα ενταθούν, η καταπίεση θα αυξηθεί, οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι κλοπές θα συνεχίζονται.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει το ΑΚΡ είναι η δύναμη του λαού, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική σ' αυτό.


Το ΑΚΡ είναι υπεύθυνο για ό,τι έγινε απόψε. Όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση και τις συνθήκες, είναι προϊόν του καθεστώτος του ΑΚΡ και των εγχώριων και ξένων αφεντικών που στηρίζουν το ΑΚΡ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το κύριο υπεύθυνο κόμμα (για αυτήν την κατάσταση) είναι το ΑΚΡ, δεν σημαίνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν ώστε να επιτύχει τους στόχους του, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εκτελεστική προεδρία ή το ξεκαθάρισμά του με τα εμπόδια που αντιμετωπίζει για ένα νέο σύνταγμα.

Η ένταση και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες στο πλαίσιο του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων που είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχουν, έχουν μετατραπεί σε ένοπλη αντιπαράθεση. Ενώ η ένταση ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις είναι πραγματική, είναι ψέμα ότι κάποια από αυτές τις πλευρές της σύγκρουσης εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού. Έτσι, η αναζήτηση μιας λύσης ενάντια στο καθεστώς του ΑΚΡ σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι τόσο λάθος, όσο η οποιαδήποτε δανεική υποστήριξη στο ΑΚΡ με το πρόσχημα ότι θα πάρει θέση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας για οποιοδήποτε λόγο. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει στο όνομα της στήριξης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι η δανεική στήριξη στο ΑΚΡ, που έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι εχθρός της ανθρωπότητας.

Αν και δεν έχουν ενορχηστρώσει αυτό το πραξικόπημα, ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, θα κάνουν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις συνθήκες που προκύπτουν και την υποστήριξη που έλαβαν ως μέσο για να αυξήσουν την νομιμότητά τους. Ο λαός μας πρέπει να είναι σε επιφυλακή ενάντια στα βήματα που είναι βέβαιο ότι το ΑΚΡ θα κάνει τις επόμενες μέρες. Υψώνοντας την πάλη ενάντια στο ΑΚΡ και το σκοταδισμό του, είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος να έχει ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της κυριαρχίας του ΑΚΡ, και να μετατραπεί σε εργαλείο για την αστάθεια του ΑΚΡ και την σταθερότητα της Τουρκίας. Το γεγονός ότι όλα τα τζαμιά στην Τουρκία μετέδιδαν συνεχώς την προπαγάνδα του Ερντογάν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας είναι μια συγκεκριμένη ένδειξη του επείγοντος χαρακτήρα του καθήκοντος που έχουμε μπροστά μας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό μας να οργανωθεί στις γραμμές του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας. Η απελευθέρωση είναι στα δικά μας χέρια».

Η ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος

 

2 σχόλια:

  1. Οι διαφορετικές μερίδες της άρχουσας τάξης της Τουρκίας αλληλοτρώγονται, οι ιμπεριαλιστές τρίβουν τα χέρια τους και οι λαοί υποφέρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και..

    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

    http://eyrytixn.blogspot.gr/2013/10/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή