Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ. 71 ΧΡΌΝΙΑ ΜΕΤΑ…Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι
ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ. 71 ΧΡΌΝΙΑ ΜΕΤΑ…

71 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945), από τις ΗΠΑ, γεγονός που κατέχει περίοπτη θέση στη μακριά σειρά των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού.

71 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που έκαναν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, φονιάδες των λαών.

Τα δύο αυτά επιθετικά «ατομικά» χτυπήματα δεν έγιναν μόνο για να πειστεί η Ιαπωνία να συνθηκολογήσει άνευ όρων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «αλλά και σαν μια επίδειξη πολεμικής ισχύος. Σήμερα όλοι συμφωνούν και όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ήταν ζήτημα ημερών. Γιατί λοιπόν δολοφόνησαν εν ψυχρώ χιλιάδες άμαχους; Γιατί ήθελαν να στείλουν μια προειδοποίηση στη Σοβιετική Ένωση ότι πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις της για τους όρους της Συνθήκης Ειρήνης και παράλληλα να στείλουν ένα μήνυμα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονταν μετά τον πόλεμο.

Ο μεγάλος Τούρκος ποιητής και κομμουνιστής, Ναζίμ Χικμέτ γράφει ένα ποίημα για το ιμπεριαλιστικό όλεθρο, με τίτλο «Το Μικρό κορίτσι».

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ
(το μικρό κορίτσι)
(Απόδοση: Γιάννης Ρίτσος)

Εγώ είμαι, εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας
Εδώ ή αλλού, χτυπάω όλες τις πόρτες
Ω, μην τρομάζετε καθόλου που ’μαι αθώρητη
Κανένας μια μικρή νεκρή δε μπορεί νά’ιδει.

Εδώ και δέκα χρόνια εδώ καθόμουνα
Στη Χιροσίμα ο θάνατος με βρήκε
Κι είμαι παιδί, τα εφτά δεν τα καλόκλεισα,
Μα τα νεκρά παιδιά δε μεγαλώνουν.

Πήραν πρώτα φωτιά οι μακριές πλεξούδες μου
Μου καήκανε τα χέρια και τα μάτια
Όλη - όλη μια φουχτίτσα στάχτη απόμεινα
Την πήρε ο  άνεμος κι αυτή σ’ ένα ουρανό συγνεφιασμένο.

Ω, μη θαρρείτε πως ζητάω για μένα τίποτα,
Κανείς εμένα δε μπορεί να με γλυκάνει
Τι το παιδί που σαν κομμάτι εφημερίδα κάηκε
Δε μπορεί πια τις καραμέλες σας να φάει.

Εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας, ακούστε με,
Φιλέψτε με μονάχα την υπογραφή σας
Έτσι που τα παιδάκια πια να μη σκοτώνονται
Και να μπορούν να τρώνε καραμέλες.
-------------------

Το Μικρό κορίτσι
Ναζίμ Χικμέτ/Λευτέρης Παπαδόπουλος

Είμαι εφτά χρονών κορίτσι,
πέθανα στη Χιροσίμα
και χτυπάω πόρτα πόρτα
μια υπογραφή ζητώντας.

Βάλε την υπογραφή σου,
όχι άλλη Χιροσίμα,
για να μη πεθάνουν κι άλλα
κοριτσάκια σαν κι εμένα.

Το Μικρό κορίτσι

(Ελεύθερη μετάφραση από το ποίημα «για τη Χιροσίμα» του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χιχμέτ, τιμημένου με το Βραβείο Νόμπελ).

«…Είμαι επτά χρονών. Πέθανα στη Χιροσίμα καιρό πριν
Είμαι επτά τώρα, όπως ήμουν τότε.
Όταν τα παιδιά πεθαίνουν δε μεγαλώνουν
Δε μπορούν να παίξουν, δε μπορούν να φάνε γλυκά.
Είμαι επτά χρονών.
Έρχομαι και στέκομαι σε κάθε πόρτα για να πάρω τις υπογραφές σας.
Κτυπάω την πόρτα σας και ζητάω τις υπογραφές σας,
Έτσι ώστε να μην καούν παιδιά για να μπορούν να μεγαλώσουν.
Για να μπορούν να τρώνε γλυκά…»
----------------------------------------------

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι και ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές

Όμως, η «τέταρτη σφραγίδα της Αποκαλύψεως» (όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ένα σχόλιο της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»), ανοίχθηκε πολλές φορές στο διάβα της ιστορίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, για παράδειγμα, ( μιας και αναφερόμαστε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), τη Δρέσδη.

Όπου τη νύχτα της 13 προς 14/2/1945, μια νύχτα βγαλμένη από τις σελίδες της Αποκαλύψεως. 800 αμερικάνικα και εγγλέζικα βαριά βομβαρδιστικά, ισοπέδωσαν στην κυριολεξία μια από τις  4-5 ομορφότερες πόλεις του κόσμου δολοφονώντας χιλιάδες κατοίκων της. Από 35.000 έως… 135.000 υπολογίζονται οι νεκροί. Η διαφορά οφείλεται στο μέγεθος της καταστροφής και στην αδυναμία συνεπεία αυτού να συγκεντρωθούν ακριβή στοιχεία. Μάλιστα, σήμερα είναι εξακριβωμένο ότι δεν υπήρχε λόγος γι αυτήν την επίθεση και τα στρατιωτικά οφέλη ήταν σχεδόν ανύπαρκτα…

Οι  προοδευτικοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν κλείνουν το γόνυ ευλαβικά για να τιμήσουν τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, να μη λησμονούν και τα άλλα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών δολοφόνων των λαών και να αφήνουν και ένα λουλούδι για τα θύματα της Δρέσδης, του Βιετνάμ, της Πρώην Γιουγκοσλαβίας κ.λ.π.

Μια πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση
Την παραμονή της 70ης επετείου των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (πέρυσι δηλαδή), στη Μόσχα, διπλωμάτες, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες του διεθνούς δικαίου, πρότειναν τη σύσταση ενός Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου για την εξέταση των δύο αυτών –μοναδικών στην παγκόσμια ιστορία- πυρηνικών επιθέσεων.
Η ιδέα αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου), Σεργκέι Ναρίσκιν, στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για την επέτειο των τραγικών συμβάντων του 1945, που διοργάνωσε το Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO). «Ο ατομικός βομβαρδισμός των ιαπωνικών πόλεων είναι η μοναδική περίπτωση στην ανθρώπινη ιστορία, που δεν έχει γίνει ακόμα θέμα έρευνας από Διεθνές Δικαστήριο. Δεν έχει γίνει ακόμα. Αλλά ξέρουμε, ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται», δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Μήπως η παραπάνω πρόταση πρέπει να γίνει και υπόθεση του Κινήματος Ειρήνης;


Στις 9 Αυγούστου η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, το Σάββατο στην Καβάλα
Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Τρίτη 9/8, στις 8 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 71 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).
Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στην πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο, σημειώνοντας: «Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιούλη) επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης, και αποκαλύπτεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένης αναμέτρησης έρχεται πιο κοντά. Αποφάσισαν - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρούσα - την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα των χωρών-μελών με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της "Πυραυλικής Ασπίδας", τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Βαλτική και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δ. Βαλκάνια, Καύκασο και Β. Αφρική. Στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε συνεργασία και στρατιωτικό συντονισμό δηλώνουν ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».
Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει:
  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
Στη Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση τιμής για τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Η ΕΔΥΕΘ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και κλιμάκωση της πάλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «71 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα!
71 χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, έχει εγκατασταθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικά, χημικά, βιολογικά!».

1 σχόλιο: