Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Μνημόνια στους Δήμους και τις Περιφέρειες! Αυτό προβλέπει η οικονομική "Εξυγίανση



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ» ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εχουν έτοιμο ένα μνημόνιο για κάθε δήμο και περιφέρεια!

Από το πρώτο κιόλας μνημόνιο ένα από τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί ήταν το «Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης» των ΟΤΑ. Πρόβλεψη που είχε καταγραφεί μεν με κάποιον τρόπο στον «Καλλικράτη», όμως εξειδικεύτηκε στο πρώτο μνημόνιο, εμπλουτίστηκε στο δεύτερο, διατηρήθηκε στο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υλοποιείται τώρα με γρήγορους ρυθμούς σε όποια περίπτωση προκύψει πως πρέπει να γίνει. Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, παρουσιάστηκε το Μάη του 2011 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εσωτερικών Ραγκούση). Το μεσοπρόθεσμο της ΝΔ τον Γενάρη του 2013 το εξειδίκευε ακόμα περισσότερο, ενώ με τροπολογία της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν και άλλες ρυθμίσεις σε αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο το διατήρησε αλλά είναι προφανές ότι το θεωρεί βασικό εργαλείο για να υλοποιήσει την πολιτική των περικοπών δημόσιων δαπανών, τις περικοπές σε προσωπικό των δήμων και των περιφερειών, την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στην Τοπική Διοίκηση, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών.
Και σε αυτήν την πολιτική είναι συνυπεύθυνοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες κι ας κάνουν τώρα ότι «κλαίνε με μαύρο δάκρυ» γι' αυτή την κατάσταση. Και έχουν ευθύνη διότι όχι μόνο ανέχτηκαν αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά τις υλοποίησαν διεκδικώντας μάλιστα μεγαλύτερο μερίδιο και αρμοδιότητες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, που οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ το μόνο πρόβλημα που είχαν ήταν να έχουν μερίδιο από τις εισπράξεις αυτού του φόρου σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών...

Ποια είναι τα καλά του Προγράμματος Εξυγίανσης; Με λίγα λόγια:

Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ. Αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού. Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Αύξηση του συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις. Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές ανελαστικές δαπάνες. Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα παραπάνω μέτρα θα έχουν επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες, αφού θα φορολογηθούν ακόμα περισσότερο ή θα στερηθούν έργα και υπηρεσίες που είναι αναγκαία, αν και παρέχονται υποτυπωδώς.
Κόβουν ακόμα και επιδόματα απόρων
Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με εγκύκλιο που έχει ημερομηνία 22 Ιούλη προχωρά σε νέες περικοπές στις δαπάνες των δήμων. Πρόκειται για περικοπές που αφορούν δαπάνες Δήμων και Περιφερειών και πιο συγκεκριμένα: Δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού αλλά και δαπάνες όπως: βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους, επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (περιλαμβάνονται Παιδικοί Σταθμοί, υπηρεσίες Υδρευσης και Αποχέτευσης), αλλά και επιχορηγήσεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Με αυτήν τη λογική, προχωρά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Και για «κερασάκι», η εγκύκλιος προβλέπει ότι εάν θέλει ένας δήμος να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες θα πρέπει αυτές να τις χρηματοδοτούν οι εισπράξεις του Δήμου. Δηλαδή, οι εισπράξεις από φόρους και τέλη που επιβάλλονται και πληρώνονται από τις εργατικές οικογένειες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Χαρακτηρίζει «προστασία» τα μνημόνια σε κάθε δήμο!

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα της λεγόμενης «οικονομικής εξυγίανσης» στο οποίο μπαίνουν διάφοροι δήμοι της χώρας και έχει τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Αχαρνών να τεθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι για το καλό του συγκεκριμένου δήμου και κατ' επέκταση όσων ακολουθήσουν. «Είναι μια διαδικασία - είπε ο υπουργός για το πρόγραμμα εξυγίανσης - που κατατείνει στο να προστατεύει το δήμο, να του δώσει τη δυνατότητα ενός υγιούς προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσει αυτός να έχει μια κανονική λειτουργία, εφαρμόζοντας ένα κοινά αποδεκτό Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης (ΣΟΕ), αλλά και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους που λαμβάνουν οι δήμοι. Κάτι που θα αποτελέσει πραγματική ένεση για τον Δήμο Αχαρνών και θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να ξανασταθεί στα πόδια του».
Για το γεγονός είναι αλήθεια ότι έχουν ευθύνη και οι δήμοι, όχι γιατί υπάγονται στο καθεστώς εξυγίανσης, αλλά γιατί δεν πάλεψαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την πολιτική των περικοπών γενικότερα, αντίθετα επέλεξαν το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και στην επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της ανταποδοτικότητας.


Θα αντιδράσουν οι τοπικοί μας άρχοντες;
 Άρθρο του Αλέκου Χατζηκώστα στην εφημερίδα της Βέροιας "Η Άλλη Άποψη"

Η πολιτική των περικοπών παντού έχει χτυπήσει και τους δήμους της χώρας μας, αναγκάζοντας τους ουσιαστικά χρόνια τώρα να λειτουργούν «στο κόκκινο». Πρόσφατα δημοσιεύτηκε εγκύκλιος των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητούνται νέες περικοπές από Δήμους και Περιφέρειες, που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζητά να κοπούν ακόμα και τα βοηθήματα που δίνονται από τους Δήμους σε απόρους. Πρόκειται για πενιχρά ποσά που κατευθύνονται σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι άστεγοι και άνεργοι για πολλά χρόνια και αυτά τα βοηθήματα τους δίνουν τη δυνατότητα απλά να συνεχίσουν να ζουν. Εδώ να τονίσουμε σημειολογικά ότι η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις - εμπαιγμό των κυβερνώντων και του ίδιου του πρωθυπουργού περί «πυλώνων του κοινωνικού κράτους» και περί «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας» όταν η πραγματικότητα διαψεύδει τα προπαγανδιστικά της πυροτεχνήματα.
Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο στις δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, άρα κόψιμο σε εκείνες τις απαραίτητες εργασίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκά συμφέροντα. Από τα Δημοτολόγια και τα ΚΕΠ μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών, τους καθαρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μπουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτούς τους τομείς. Οδηγεί στο να μείνουν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι με τους μισούς ή και μικρότερους μισθούς. Οδηγεί ουσιαστικά στο να μην καλύπτονται - έστω και υποτυπωδώς - κάποιες βασικές ανάγκες των πολιτών. Είναι δε γνωστό ότι ήδη, εδώ και έξι χρόνια, μειώνεται διαρκώς το μόνιμο προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται είναι όλο και μικρότερος.
Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο των δαπανών για βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους, κόψιμο σε επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στην ουσία, ζητά να ακολουθηθεί μία πολιτική που θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, αφού με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τομέων είναι ενταγμένη σε Νομικά Πρόσωπα. Επιπλέον, ζητά να κοπούν οι όποιες επιχορηγήσεις δίνονται σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούν χιλιάδες νέους, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους για να αθληθούν ή να ενταχθούν σε κάποια δραστηριότητα όπως μουσική, ζωγραφική κ.λπ. Εάν κάποιος δήμος θέλει να δώσει βοηθήματα σε απόρους, να επιχορηγήσει αθλητικούς συλλόγους, να συνεχίσει να λειτουργεί την υπηρεσία της διαχείρισης των απορριμμάτων με το προσωπικό να κάνει τις απαραίτητες υπερωρίες, θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετους φόρους, ώστε από τα έσοδά του να καλύψει αυτές τις δαπάνες.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, οι τοπικοί μας άρχοντες δεν θα πρέπει να αποδεχτούν την «μοίρα τους». Θα πρέπει να αντιδράσουν μαζί με το λαό της περιοχής και τους φορείς τους. Σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης γιατί οι «κόφτες» έχουν μπει πλέον σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής (π.χ Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.α)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου