Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο Μεταξάς και ο συμφερτός του. Η σάρα και η μάρα και...   


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ο αστικός πολιτικός κόσμος παρέδωσε την εξουσία στον Μεταξά



Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη δικτατορία του Μεταξά ο αστικός πολιτικός κόσμος σ' όλες τις παραλλαγές του, μηδέ των «αριστερών» εξαιρουμένων, βρήκε ευκαιρία να βλογήσει τα γένια του και να ξορκίσει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Κι όμως, η δικτατορία του Μεταξά δεν ήταν τίποτα άλλο από καθαρόαιμη έκφραση της αστικής εξουσίας, έτσι όπως μπορούσε να εκφραστεί στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το γιατί επιβλήθηκε η δικτατορία το έχει πει ο ίδιος ο Μεταξάς: «Η αδιάκοπος φροντίς διά την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας διά το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως διά τας ενδεείς τάξεις».

Ας θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία από εκείνη την περίοδο, αντλώντας στοιχεία από τα κατά καιρούς αφιερώματα του «Ριζοσπάστη» στο θέμα:

H δικτατορία του 1936 προετοιμαζόταν χρόνια πριν και το ΚΚΕ ήταν το μόνο που, με την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προσπάθησε να αποτρέψει αυτήν την προοπτική, που τη διαμόρφωναν οι διεθνείς εξελίξεις και κυρίως η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομική κρίση στα 1929 - 1933 και η προσπάθεια σταθεροποίησης του καπιταλισμού και των μονοπωλίων στην Ελλάδα.
Οι συνθήκες για το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα είχαν δυσκολέψει από τα σκληρά αντιδραστικά κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου, ειδικά ενάντια στο ΚΚΕ, κυρίως μετά τον διαβόητο νόμο για το «Ιδιώνυμο». Η διεθνής οικονομική κρίση χτύπησε και την ελληνική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με το 1928, μειώθηκε το 1931 κατά 14,8%. Η αξία της αγροτικής παραγωγής, από 11 δισ. δρχ. το 1929, έπεσε στα 5 δισ. δρχ. το 1931. Οι εξαγωγές σταφίδας και καπνού μειώθηκαν κατά 30% την ίδια περίοδο, ενώ οι άνεργοι, από 50.000 το 1929, έφτασαν τις 200.000 το 1931. Η άρχουσα τάξη σ' αυτές τις συνθήκες ενισχύει τη διαπλοκή της με το ξένο κεφάλαιο και έχουμε ένταση της διείσδυσής του στην Ελλάδα.
Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα


Το ΚΚΕ συνεχίζει να προειδοποιεί για την επερχόμενη δικτατορία και να καλεί σε δράση για τη ματαίωσή της. Να, τι υπογράμμιζε η απόφαση της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του Ιούνη 1936: «Μπροστά στο λυσσασμένο φασιστικό ξεφάντωμα και τις μαζικές εκτελέσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο από τη μοναρχοπλουτοκρατική κυβέρνηση και τον άμεσο κίνδυνο εγκαθίδρυσης ανοιχτής φασιστικής δικτατορίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί όλες τις οργανώσεις και όλο τον εργαζόμενο λαό στην πιο ανειρήνευτη πάλη για τη ματαίωση των καθημερινών φασιστικών μέτρων, για το χάλασμα των φασιστικών δικτατορικών σχεδίων των Μεταξά - Σκυλακάκη, εκπροσώπων της μοναρχίας, της ντόπιας πλουτοκρατίας και των ξένων ληστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου