Τρίτη 11 Απριλίου 2017

«Λευκές νύχτες»



Εν Ριπή Οφθαλμού
«Λευκές νύχτες»
Σε μια σειρά από πόλεις, πραγματοποιούνται οι περιβόητες «Λευκές νύχτες» (λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι και τα μεσάνυχτα), σε μια προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να καλύψει χαμένα εισοδήματα από νυχτερινά χάπενινγκ.
Τελευταία αυτή της  Βέροιας που λήφθηκε, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα της Ημαθίας «Η Άλλη Άποψη», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ψήφο των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ  και  από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ,παρά την αντίδραση του Σωματείου ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών.
Πρόκειται για αποφάσεις εξοντωτικές για τους εμποροϋπάλληλους και χωρίς κανένα αντίκρισμα για τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, που στριμώχνονται ολοένα και περισσότερο στον ανταγωνισμό με τα εμπορικά μεγαθήρια. «Ηδη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εμποροϋπάλληλοι πληρώνουν σκληρά το τίμημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Οι "Λευκές Νύχτες " είναι μέσο για την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, όλων των άλλων  αστικών κομμάτων.
Αυτοί που «τρίβουν τα χέρια τους» από κάθε παράταση του ωραρίου είναι τα μεγάλα καταστήματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν «Λευκές Νύχτες» και "μαύρους εργαζομένους".
Όσες ώρες και να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, ακόμη και να βάλουν ράντζα οι καταστηματάρχες, δεν πρόκειται να αυξηθεί ο τζίρος. Όσες «Λευκές Νύχτες» και να οργανωθούν, δεν πρόκειται να κρύψουν ότι το 70% των επαγγελματιών χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι εκατοντάδες μαγαζιά κλείνουν κάθε μέρα με τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους βουτημένους στα χρέη, ότι το δικαίωμα στην ασφάλιση και στην υγεία για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) αποτελεί όνειρο «Θερινής νυχτός» και όχι «Νυχτών Μόσχας».
Ένα σύνθημα του ΠΑΜΕ λέει: «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά». Έτσι για τα άδεια μαγαζιά και τις μηδενικές εισπράξεις ευθύνονται οι άδειες τσέπες των δύο εκατομμυρίων ανέργων, το ότι οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινους μισθούς, η απληρωσιά και οι απολύσεις.

Κώστας Πινέλης 4-4-2017
(Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες "Ειδήσεις" και "Πρωϊνή" του Κιλκίς)

       Από την "Λευκή Νύχτα" δτην Σάμο. (Τα χάπενιγκ που λέμε στο κείμενο. ωραία πράγματα...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου