Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Συνταξιούχοι: 10ήμερο κινητοποιήσεωνΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Με την παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 3/10 στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (10 π.μ.), ξεκινά το δεκαήμερο δράσης, που διοργανώνουν με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συγκέντρωση για την   Κεντρική Μακεδονία, θα γίνει στη στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.
 Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, διεκδικούν όλες τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, απαιτούν συντάξεις και παροχές στο ύψος των αναγκών τους.
 «Ψέματα και αλήθειες» τιτλοφορεί το υπουργείο Εργασίας φυλλάδιο που κυκλοφόρησε λίγο πριν τη ΔΕΘ, με το οποίο «ενημερώνει» υποτίθεται τους ασφαλισμένους για την κατάσταση στο νέο ασφαλιστικό φορέα, στον ΕΦΚΑ. Στην πραγματικότητα βέβαια, και σε αυτή την απόπειρα «ενημέρωσης», περισσεύουν τα ψέματα και οι αλχημείες, η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι συνεχίζει και βαθαίνει διαρκώς την αντιασφαλιστική επίθεση, ακριβώς από εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί της. Να τα ψέματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η πραγματικότητα.
1. Ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοψαν πολύ περισσότερο τις συντάξεις απ' ό,τι η σημερινή είναι τουλάχιστον προκλητικός. Η αλήθεια είναι πως πέρα από στατιστικές αλχημείες, ακόμα και οι Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευαν το νόμο Κατρούγκαλου και τον πρόσφατο ν. 4472/2017 ανεβάζουν τις απώλειες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων για την εξαετία 2015 - 2021, σε πάνω από 16 δισ. ευρώ! Απώλειες οι οποίες προστέθηκαν βέβαια στις ήδη υπάρχουσες περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...
2. Αποφεύγουν να συγκρίνουν το ύψος της νέας σύνταξης με τη σύνταξη που θα έπαιρνε ο ίδιος συνταξιούχος με το παλιό σύστημα. Δεν το κάνουν βέβαια, γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν ο πραγματικός χαρακτήρας του νέου αντιασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζει, ένας νέος συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 586 ευρώ και 15 έτη ασφάλισης, στο νέο σύστημα θα λάβει 413 κύρια σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) και 40 ευρώ επικουρική, σύνολο σύνταξης 453 ευρώ. Με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, στο παλιό σύστημα ο συνταξιούχος λάμβανε 486 ευρώ κύρια σύνταξη (κατώτερα όρια) και 130 ευρώ επικουρική, σύνολο 616 ευρώ
3.Ισχυρίζονται ότι «με μειωμένο προσωπικό κατά 30% εκδίδουμε περισσότερες συντάξεις». Τι προκύπτει όμως από τους πίνακες που το ίδιο το Υπουργείο παραθέτει; Οτι στο τέλος του 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ, αριθμούσαν 357.544, με χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους να ζούνε την τραγωδία, έχοντας σταματήσει την εργασία τους, να μην έχουν κανένα εισόδημα. Τον Ιούνη του 2017, δηλαδή 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, ανέρχονται στις 328.679... Που σημαίνει ότι όπως και πριν, τα βάσανα των συνταξιούχων συνεχίζονται, το στοιχειώδες δικαίωμα χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς να λαμβάνουν έγκαιρα έστω αυτές τις μίζερες συντάξεις τους, καταστρατηγείται.
Θλιβερή διαπίστωση είναι η απουσία από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ που διαλύθηκε πριν 1,5 περίπου χρόνο!

Σύλλογος συντ/χων ΟΤΑ
Κιλκίς-Παιονίας 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΗΛΙΟΣ» - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Χωρίς τέλος το έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων
Τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους με κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ μεικτά
Τη διαρκή περικοπή των συντάξεων και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως αποτέλεσμα των νέων βάρβαρων μέτρων που ήρθε να προσθέσει στην αντιασφαλιστική επίθεση των προκατόχων της, επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» που δόθηκαν στη δημοσιότητα (με τελευταία καταγραφή τις συντάξεις του Αυγούστου του 2017).
·         Παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι το εισόδημα των συνταξιούχων συρρικνώνεται συνεχώς, με μεγάλο τμήμα τους να μην μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.
Αναλυτικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη (πριν αφαιρεθούν ο κρατήσεις υπέρ Υγείας, ΑΚΑΓΕ και ο αναλογούν φόρος) διαμορφώνεται μόλις στα 723,45 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 817,24 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 500,55 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 566 ευρώ μεικτά.
Οι μέσοι όροι, βέβαια, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των κύριων συντάξεων (1.171.368 συντάξεις από το σύνολο των 2.864.272) βρίσκονται κάτω των 500 ευρώ μεικτά!
Παραπέρα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 171,34 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις μεγάλες περικοπές, πέφτει στα 97,93 ευρώ μεικτά.

Πετσοκομμένες οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας

Το μέσο εισόδημα από συντάξεις διαμορφώθηκε στα 821,4 ευρώ προ φόρου. Εξετάζοντας όμως το εισόδημα των συνταξιούχων ανάλογα με το ύψος του και συνυπολογίζοντας όλες τις συντάξεις που μπορεί να λαμβάνει κάποιος (κύρια, επικουρική ή σύνταξη θανάτου από τον/την σύζυγο) προκύπτουν τα εξής:
Το 27% του συνόλου των συνταξιούχων (2.600.107 άτομα), δηλαδή 702.661 συνταξιούχοι, έχουν εισόδημα από όλες τις συντάξεις τους κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, ο μέσος όρος αυτών των εισοδημάτων από συντάξεις κυμαίνεται από 328,57 μέχρι 392,85 ευρώ μεικτά, δηλαδή υπολείπονται κατά πολύ των 500 ευρώ.
Στην κατηγορία με αυτά τα χαμηλά εισοδήματα από συντάξεις συγκαταλέγονται οι συνταξιούχοι αγρότες, αλλά και ένα σημαντικό μέρος αυτών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 47,5% των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας (105.080 από τους 221.216) έχει εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά!
Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή ανήκει και ένα σημαντικό τμήμα συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις θανάτου (χηρείας, τέκνα), καθώς ο αριθμός τους ανέρχεται σε 165.001 άτομα και σε ποσοστό, αποτελούν το 41,7% του συνόλου των συνταξιούχων θανάτου.
Μάλιστα, με τον «νόμο Κατρούγκαλου», οι νέες συντάξεις χηρείας είναι ακόμα μικρότερες, άρα η φτώχεια σε αυτό το τμήμα συνταξιούχων θα είναι ακόμα πιο αφόρητη. Οι νέες συντάξεις χηρείας δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ, γεγονός που έκανε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόσφατα στη Βουλή να κάνει λόγο για κάποιου είδους «παρέμβαση», σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας και να υποβαθμίσει το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στην κλίμακα από 501 έως 600 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 11,7% των συνταξιούχων (303.984 συνταξιούχοι), ενώ στην κλίμακα 601 έως 700 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 8,8% (230.415 συνταξιούχοι).
Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι συνυπολογίζοντας όλα τα εισοδήματα από συντάξεις, 1.237.060 συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο (47,57%) έχει εισόδημα κάτω από 700 ευρώ μεικτά. Από αυτά τα ποσά μάλιστα αφαιρείται το 6% ως εισφορά για την Υγεία, ενώ νέο χτύπημα φέρνει η νέα μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ακόμα πιο μικρές οι νέες συντάξεις, πριν καν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος - «λαιμητόμος»

Επιπλέον, τα στοιχεία του «Ηλιος» επιβεβαιώνουν ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι ακόμα πιο μικρές από τις παλιές.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, οι νέες κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ (οριστική απόφαση) διαμορφώθηκαν μόλις στα 558,95 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν η μέση κύρια σύνταξη που δίνει το ΙΚΑ είναι 618 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, η μέση κύρια σύνταξη για τις νέες συντάξεις ήταν 816,7 ευρώ, όταν η μέση κύρια σύνταξη στο Δημόσιο είναι 1.103 ευρώ. Στον ΟΓΑ, η μέση κύρια σύνταξη στους νέους συνταξιούχους είναι μόλις 380,29 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ είναι 440 ευρώ. Η μέση επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ μειώθηκε στα 146,21 ευρώ, από 171,34 ευρώ και το μέσο μέρισμα στους δημοσίους υπαλλήλους μειώθηκε στα 82,58 ευρώ από τα 97,93 ευρώ που είναι το μέσο μέρισμα στους μέχρι τώρα συνταξιούχους.
Η τάση παραπέρα συρρίκνωσης των νέων συντάξεων σχετίζεται και με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά με εκείνες τις διατάξεις που αφορούσαν στη μείωση των κατώτερων ορίων, σε συνδυασμό με την επιβολή αυξημένων προστίμων στις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις (ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, με το 3ο μνημόνιο).
Η μείωση των νέων συντάξεων θα πάρει πιο μεγάλη έκταση τους επόμενους μήνες, όταν πλέον θα αυξάνεται ο αριθμός των συντάξεων που βγαίνουν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».
Επιπλέον, το «λεπίδι» θα απογειωθεί εκ νέου και για τις «παλιές» συντάξεις, με την εφαρμογή (από το 2019 ή και νωρίτερα) της ψηφισμένης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» και της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου