Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα προαπαιτούμενα και τα… πετούμενα - Τα «Οκτωβριανά» του λαού



Τα προαπαιτούμενα και τα… πετούμενα
Τα «Οκτωβριανά» του λαού
Τον μακρύ κατάλογο των 48 αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη συμφωνηθεί την Παρασκευή στο Euro Working Group παρουσίασε στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους που ουσιαστικά άρχισε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και του νέου προυπολιγισμού.
Είναι όλα εκείνα τα - λεγόμενα - προαπαιτούμενα που συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν στη Βουλή, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα μέτρα που έρχονται τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις προαναγγέλλουν και ανοικτά πλέον τα επιτελεία της Ευρωζώνης, με έμφαση στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.
Στο μεταξύ, ήρθε η νέα εβδομάδα για αγρότες και επαγγελματίες με πρόσθετους φόρους, καθώς άρχισαν να αποστέλλονται τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά σε πάνω από 300.000 φορολογούμενους που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα ως προκαταβολή φόρου, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Για τους αγρότες διπλασιάζεται ο συντελεστής για την προκαταβολή φόρου και από 27,5% ανεβαίνει στο 55%, συνεπώς θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο με βάση το 55%. Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει πως «για εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%)».
Για τους επαγγελματίες επιβάλλεται προκαταβολή φόρου 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1/1/2014 έως και 31/12/2014. Ο συντελεστής αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2015, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 θα αυξηθεί στο 100%!
Η βάρβαρη αντιλαϊκή επέλαση του Οκτωβρίου ενάντια στο λαό, μπορεί να ονομαστεί «Οκτωβριανά» (κατά τα «Σεπτεμβριανά», όπως έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εναντίον των ομογενών της Πόλης)
Αυτός ο ατέλειωτος κύκλος των προαπαιτούμενων και των άλλων σκληρών μέτρων για να βγαίνει κερδισμένο το κεφάλαιο θα κάνει... «πετούμενα» τα πιο πολλά από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στα λαϊκά στρώματα.
Απέναντι σε αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν ως δικό τους προαπαιτούμενο, για να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, την οργανωμένη πάλη σε κατεύθυνση αντίστασης αλλά και αντεπίθεσης, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους.

Κώστας Πινέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου