Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Κέντρο κράτησης της Μόρια της Λέσβου: σημεντικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις



Μεγάλες καταστροφές στο κέντρο κράτησης
στη Μόρια της Λέσβου


Σημαντικές καταστροφές στις εγκαταστάσεις του έχει πλέον το πρώην «hot spot» στη Μόρια της Λέσβου, όπου ζούσαν εγκλωβισμένοι 4.400 άνθρωποι, μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Η κυβέρνηση (με τις ευλογίες της ΕΕ) επιμένει στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων σε άθλια στρατόπεδα χωρίς καμιά προοπτική για τη ζωή τους. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με το κυρίαρχο αίσθημα της αβεβαιότητας, πολύ συχνά τροφοδοτούν την απόγνωση και την απογοήτευση μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνταν 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, ενώ σχεδόν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν ακόμα και τμήματα της περίφραξης προχτές και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη. Οι Αραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Βορειοαφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια, ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί, αλλά και αριθμός «αγανακτισμένων» που τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, διώχνοντάς τους. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς τη Μυτιλήνη από την εθνική οδό στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.
 «Να κλείσει τα αυτιά του σε όλους όσοι σπέρνουν το διχασμό ανάμεσα στους Λέσβιους και τους πρόσφυγες - μετανάστες» καλεί το λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις προβοκάτσιες που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί. Σημειώνει πως πρέπει «να απομονώσει τους χρυσαυγίτες και όλους όσοι στοχοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους, φορτώνοντάς τους τις ευθύνες του εγκλωβισμού τους και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν». 
Προσθέτει πως πρέπει να αναπτύξει μαζικό λαϊκό κίνημα «μέσα από τα συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, επιτροπές κατοίκων» για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και να συνεχίσει «να προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους».

Η ΝΔ «χειροκροτεί» ρατσιστικές συμπεριφορές
Την επιδοκιμασία του για τη συγκέντρωση με ρατσιστικό περιεχόμενο που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συγκέντρωση καταγγέλθηκε πως φασίστες χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν τρεις φοιτήτριες. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας» και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν».
Αλλά και η τοπική νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ρίχνοντας νερό στο μύλο των ρατσιστικών και φασιστικών εκδηλώσεων με αντίστοιχες δηλώσεις, και με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «ευτυχώς εκατοντάδες αγανακτισμένοι Μυτιληνιοί, που φυλάνε σύνορα χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην προκυμαία να προστατεύσουν την τελετή υποστολής της σημαίας μας». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοπική ΝΔ υιοθετεί φήμες περί υποστολής σημαίας που όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά ήταν αυτές που πυροδότησαν την κατάσταση. Και πως η... αυθόρμητη συγκέντρωση κατέληξε σε επεισόδια ακροδεξιών στοιχείων με μικρή ομάδα λεγόμενων «αντιεξουσιαστών». Επίσης, τοπικό στέλεχος της ΝΔ έχει καλέσει από μέσα κοινωνικής δικτύωσης «όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κίνησης πολιτών ενάντια στην πολιτική της μουσουλμανοποίησης της Λέσβου».
Στοιχεία για τις προσφυγικές ροές σε Ελλάδα και Ιταλία
Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στις ακτές της Ευρώπης φέτος ξεπέρασε τις 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά πιο χαμηλός από τις 520.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης που είχαν καταγραφεί μέσα στους εννέα πρώτους μήνες του 2015, αλλά μεγαλύτερος από τις 216.054 συνολικά αφίξεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο βασικές χώρες αφίξεων, η Ελλάδα και η Ιταλία, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές. Οι αφίξεις στην Ιταλία φέτος ακολουθούν τις ίδιες τάσεις με πέρυσι, με 130.411 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν μέσα στο 2016, συγκριτικά με τους 132.071 που έφτασαν αντίστοιχα τους πρώτους εννιά μήνες του 2015.
Η Ελλάδα είδε μια μαζική αύξηση των αφίξεων μέσω θαλάσσης την περασμένη χρονιά, με 385.069 αφίξεις μόνο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Η μεγάλη αύξηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 με 107.843 αφίξεις και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Οκτώβρη, που σημειώθηκαν 211.663 αφίξεις. Φέτος, σημειώθηκε μια μεγάλη μείωση από τις 67.415 αφίξεις τον μήνα Γενάρη, σε λίγο πάνω από 2.000 αφίξεις μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων φέτος φτάνει στις 165.750, ποσοστό μειωμένο κατά 57% συγκριτικά με τις 385.069 αφίξεις κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων φέτος (300.000) έχει μειωθεί κατά 42% συγκριτικά με πέρυσι (520.000), ο αριθμός των ανθρώπων που αναφέρονται ως νεκροί ή αγνοούμενοι μέχρι στιγμής φέτος (3.211) είναι μόλις 15% χαμηλότερος από το σύνολο των απωλειών μέσα σε όλο το 2015 (3.711). Με αυτό το ρυθμό, το 2016 θα είναι πιθανόν η χρονιά με τις περισσότερες απώλειες που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο.
Ρίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου