Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Ο «περιπατών επί πτερύγων ανέμων» ή «ση χαμαιλέτες τα φτερά»



Εν Ριπή Οφθαλμού
Ο «περιπατών επί πτερύγων ανέμων»
ή «ση χαμαιλέτες τα φτερά»

Αφού λιάζονταν στις παραλίες όσο κρατούσε η φωτιά στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έψαχναν να τον βρουν, τον εξαφανισμένο (όπως και όλη την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Δούρου), ενεφανίσθη επιβαίνων ελικοπτέρου τη συνοδεία τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ βεβαίως, βεβαίως, για εναέρια επιθεώρηση της καμένης γης!
Η δήλωση δε που έκανε μεγάλωσε παραπέρα την αγανάκτηση του κόσμου:
«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη!!!»
Αυτό βρήκε να πει ο «ιπτάμενος», «ο περιπατών επί πτερύγων ανέμων»…  «ο ποιών τους λειτουργούς αυτού πυρός φλόγα» (ψαλμός του Δαυίδ 103ργ)», ή όπως λένε οι Πόντιοι, «ση χαμαιλέτες τα φτερά».
Άντε να μου χαθείτε απίθανοι που έλεγε και ο Βέγγος.
Οι ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και οι κάτοικοι των περιοχών, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
 Τα ματωμένα πλεονάσματα, για τα οποία καμαρώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση, διαμορφώνονται και από τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώνονται τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, διατηρούνται και αυξάνονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που γίνονται πιο αισθητές όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλές πυρκαγιές στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτό που είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: αντί για 150 ασθενοφόρα στην Αττική (ένα ανά 30.000 κατοίκους), έχουμε διαθέσιμα 42. Τα άλλα είναι χαλασμένα και ασυντήρητα στα «νεκροταφεία αυτοκινήτων του ΕΚΑΒ. Ευτυχώς, μας «φύλαξε η Παναγία» και δεν χρειάστηκε να επέμβουμε!

Και το καυστικό σκίτσο του Αρκά για τις καταστροφικές πυρκαγιές:

 Κ. Πινέλης
 20-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου